Praktijkervaringen Financial Institutions & Natural Capital opgetekend in publicatie

Bron
RVO

Op initiatief van de ASN Bank en RVO.nl kwam drie jaar geleden de Community of Practice Financial Institutions & Natural Capital tot stand. Deelnemers deelden hun ambities, ideeën en vragen. Hun ervaringen dienen nu als voorbeeld voor andere financiële instellingen die willen bijdragen aan het verduurzamen van de economie. Deze ervaringen zijn beschreven in een nieuwe publicatie.

Caroline van Leenders van RVO.nl, initiatiefnemer en trekker van de Community of Practice Financial Institutions & Natural Capital(CoP FINC): “Er zijn financiële instellingen die beseffen dat – als zij het behoud van natuurlijk kapitaal belangrijk vinden, zij zich in een unieke positie bevinden om daar daadwerkelijk invloed op uit te oefenen.”

Vernieuwing in de financiële sector

Van Leenders bracht samen met CoP-facilitator Anne-Marie Bor van AMBOR creatie vertegenwoordigers van de bekende groene banken, zorgverzekeraars, een pensioenfonds, een aantal traditionele banken en vermogensbeheerders bij elkaar. “Het besef dat we het met z’n allen met deze ene planeet moeten doen leeft ook in de financiële wereld. De deelnemers van CoP FINC committeren zich. Ze gingen samen op zoek naar hoe ze het stuur kunnen omgooien en minder negatieve impact kunnen hebben op natuurlijk kapitaal.”

Platform

“Uiteindelijk is de totale impact te herleiden tot drie soorten ecosystemen: water, klimaat en land,” licht Van Leenders toe. “Maar hoe meten we de impact die financiële investeringen hebben op die systemen? Er is nu Platform Carbon Accounting Financials die zoekt naar reken- en meetmethodes waarmee we vergelijkbare berekeningen van investeringen kunnen maken. Daarnaast is het belangrijk dat de financiële sector van bedrijven duidelijkheid vraagt over hoe ze hun investeringen gebruiken.”

Finance for One Planet

Van Leenders is co-auteur van het zojuist verschenen boek Finance for One Planet waarin ze samen met Anne-Marie Bor de inzichten, lessen en kennis die zijn opgedaan in de community beschrijft. Daarnaast vertellen de deelnemers van CoP FINC over hun praktijkervaringen. Van Leenders: “Ook in de financiële sector gaat het om mensen die met passie, intelligentie, ambitie en inzet het verschil kunnen en willen maken. Hun verhalen zijn sprekende voorbeelden van hoe we ‘natuur’ en ‘financiën’ beter kunnen verbinden en van hoe de financiële sector een belangrijke aanjager kan zijn in de transitie naar een duurzame economie.”

Samenwerken, elkaar verder versterken

“Vanuit RVO.nl ronden we het initiatief CoP FINC nu af, ons werk zit erop. De Nederlandse financiële sector weet elkaar te vinden en werkt steeds meer samen,” vertelt Van Leenders trots. “Tijdens de klimaattop zaten voor het eerst in de geschiedenis 8 belangrijke financiële partijen aan tafel in een niet financiële setting. Ze kregen een staand applaus. Samenwerken en elkaar versterken, daar draait het om. We gaan ons richten op het verder ontwikkelen van de Europese Community en binnenkort doe ik China aan om de stand van zaken wereldwijd beter in het vizier te krijgen.”

Download

Download de publicatie Finance for One Planet 2016 – CoP Financial Institutions and Natural Capital (engels, pdf).

Share Button