Tijdelijk geen aankoop mogelijk in ASN Groenprojectenfonds

Bron
ASN Bank

Met ingang van maandag 14 november om 16.00 uur is het ASN Groenprojectenfonds tijdelijk gesloten voor aankoop van nieuwe participaties. Aankooporders die u opgeeft na maandag 14 november om 16.00 uur worden niet meer verwerkt.

Wat is de achtergrond van dit besluit?

Groene instelling

Het ASN Groenprojectenfonds belegt in groenprojecten. Het fonds kwalificeert in dit kader als een ‘groene instelling’. Daardoor ontvangen de particuliere beleggers in het fonds mogelijk een fiscaal voordeel. De wet stelt als voorwaarde aan groene instellingen dat hun feitelijke werkzaamheden voor minstens zeventig procent bestaan uit het financieren van groenprojecten. Groenprojecten zijn door de overheid aangewezen projecten die in het belang zijn van de bescherming van het milieu.

Groei

De afgelopen periode is er veel geld belegd in het ASN Groenprojectenfonds. Eén van de oorzaken van deze grote instroom is dat de fiscale peildatum van 1 januari nadert. Er worden momenteel onvoldoende groenprojecten aangeboden waarin het ASN Groenprojectenfonds deze instroom kan investeren. Als gevolg hiervan dreigt het deel van de beleggingsportefeuille van het ASN Groenprojectenfonds dat in groenprojecten is belegd, kleiner te worden dan zeventig procent. Wanneer dit zou gebeuren, zou het fonds de status van groene instelling kunnen verliezen. Huidige beleggers zouden daardoor het fiscale voordeel van hun groenbelegging verliezen.

Tijdelijke sluiting

Om te voorkomen dat het percentage van groenprojecten onder de zeventig procent van het fondsvermogen daalt, sluit het fonds tijdelijk voor nieuwe aankopen. Dat wil zeggen dat beleggers gedurende deze periode van sluiting geen nieuwe participaties in het ASN Groenprojectenfonds kunnen kopen. Beleggers met participaties kunnen de participaties in het ASN Groenprojectenfonds die zij in bezit hebben, wel verkopen. Zodra het fonds weer wordt opengesteld, melden wij dat hier.

Share Button