IMPACT INVESTING 1.0, 2.0, 3.0 & 4.0 Hoe het begon, zich ontwikkelt en waar het naartoe gaat…

Recent werd ik benaderd voor een headhunter die een fondsenwerver zoekt voor micro finance investments voor institutionele investeerders. Nu de UN Global Goals of #SDGs en public equity impact investing een opmars maken, was dat een mooie reality check dat het daar allemaal mee begonnen is. Dat die sector en kapitaalkrachtige investeerders een factor van belang zijn, die ik structureel onderwaardeer. Dat werd nog eens benadrukt toen Jacqueline Duiker van de VBDO aangaf dat ‘de microfinance sector groot, maar verzadigd is’ en toen drie dagen later een journalist mij vroeg naar institutionele investeerders en impact investing.

Mijn respons naar de headhunter was micro finance investments for institutionale investors & High Net Worth Investors are soo 🙂 impact investing 1.0. Wij zijn al middenin impact investing 2.0 beland, door de ontwikkeling van dedicated instruments (climate, green, sustainable, social & charity bonds); met impact metrics naast het financieel rendement; en aangezwengeld door serieuze accelerators.

We zien de opkomst van de UN Global Goals of #SDGs en de bijdrage van bedrijven daaraan op basis van hun inkomsten als impact criterium voor public equity investments. Ik noem dit Impact Investing 3.0, want het zijn niet de minste partijen die Global Goals indices, fondsen en instrumenten ontwikkelen: MSCI, Solactive voor de Wereldbank en in Nederland TrendinvestNL dat 100% transparante producten aanbiedt.

De opkomst van impact fintechs luidt impact investing 4.0 in, waarmee impact investing inclusive wordt. Wederkerig inclusive, het bedienen van miljoenen kleine klanten in ontwikkelingslanden en underserved regions wordt financieel ook mogelijk gemaakt door miljoenen kleine investeerders: inclusive² impact investing.

In Nederland zien we dat vooral door de opkomst en snelle groei van crowdfunding voor impact platforms zoals Lendahand, Greencrowd, Oneplantecrowd en duurzaaminvesteren.nl en de samenwerking van (groot)banken met crowdfundingplatforms. In de VS bloeien de robo advisors die op basis van exclusie van negatieve impact en thema’s die mensen belangrijk vinden investeringsmogelijkehden selecteren & toegankelijk maken.

Hoe gaat het nu met de institutionele impact investors en impact investing? Ik nodig Daan Spaargaren uit, de Responsible & Sustainable Investing Expert van Eumedion, om zijn visie met ons te delen.

Alcanne Houtzaager: focust op public equity impact investing. Ze volgt de ontwikkelingen in deze razendsnel groeiende sector met brede horizon: marktcijfers, sector & regio rapportages, politieke agendering, het wetenschappelijk onderzoek, uitzonderlijke investeerders etc.

@Alcanne & Slideshare.net/alcanne
https://nl.linkedin.com/in/alcannehoutzaager

Share Button