5 groene en duurzame crypto alternatieven voor Bitcoin

Als je geïnteresseerd bent in crypto en je houdt graag rekening met het milieu dan is deze blog echt iets voor jou.  De aarde waar wij op leven is in gevaar, gelukkig komen steeds meer mensen tot dit besef. De toename van kritiek over de populaire crypto Bitcoin is dan ook toegenomen. Ondanks dat de meningen hierover verschillend zijn, was het voor Elon Musk genoeg reden om mede te delen dat Tesla niet meer kan worden betaald met Bitcoin.

Gelukkig is Bitcoin niet de enige cryptomunt en gelukkig verbruiken de andere cryptomunten minder energie. We zetten hieronder speciaal voor jou deze cryptomunten op een rijtje.

  1. Cardano

Beleggers kiezen steeds vaker voor het investeren en kopen van Cardano. De waarde die deze cryptomunt is sinds het begin van 2021 meer dan tien keer gestegen. Crypto-analistenbureau CoinShares zeggen dat dit waarschijnlijk komt door het duurzame karakter van de cryptomunt Cardano.

Het blockchain-netwerk van Cardano gebruikt de ‘proof of stake-‘- methode. Dit is vele malen duurzamer dan de ‘proof of work’ system. Bij de ‘proof of stake’ methode wordt er minder dan een duizendste energie gebruikt dan die bij de ‘proof of work’ system wordt gebruikt.

Medeoprichter van Ethereum, Charles Hoskinson, verbruikt jaarlijks slechts 6 gigawatt uur stroom. Uit onderzoek verricht door de Universiteit van Cambridge blijkt dat Bitcoin jaarlijks 121.36 terawatts uur verbruikt.

  1. Stellar Lumens

Stellar Lumens (XLM) is efficiënter dan Cardano. Tenminste dit beweerd de website Investor Place. Hierdoor is de Stellar Lumens geschikt om aangemerkt te worden als een groen en duurzaam alternatief voor de cryptomunt Bitcoin. De cryptocurrency Stellar Lumens is sinds begin 2021 in waarde gestegen met bijna 300%. Omdat de Stellar Lumens een bekend staat om haar duurzame karakter hebben grote partijen zoals IBM en Deloitte voor het netwerk van Stellar gekozen. Oekraïne heeft in de planning zitten om haar nationale digitale valuta te bouwen op XLM-technologie.

  1. Chia

Cryptocurrency Chia (XCH) is the new kid in the crypto town. Chia claimt een duurzaam en groen alternatief te zijn voor Bitcoin. Ook cryptocurrency Chia draait, net zoals zovele digitale valuta’s, op een blockchain-netwerk. Chia gebruikt alleen in tegenstelling tot andere cryptocurrencies de ‘proofs of space and time’ methode. Deze methode is een stuk energiezuiniger doordat deze methode de ongebruikte schijfruimte benut op de harde schijven van haar gebruikers.

De oprichter van Chia is Bram Cohen. Eerder zette hij al BitTorrent op en hiermee trok hij de nodige investeerders al aan. De cryptomunt Chia heeft nog een lange weg af te leggen, omdat de munt relatief nieuw is.

  1. Polkadot

Polkadot (DOT) was in 2020 één van de beste altcoin-performers. De bijnaam voor deze polkadot munt was dan ook wel een Ethereum-killer. Dit werd al gezegd op het moment dat de munt pas één jaar online was. De oprichter heet Gavin Wood en was ook medeoprichter van Ethereum. Polkadot maakt net zoals de cryptocurrency Chia gebruik van de ‘proof of stake’ methode. Hierdoor is cryptomunt Polkadot efficiënter dan Bitcoin en hoort dus zeker thuis tussen de duurzame Bitcoin alternatieven.

  1. Nano

Nano (NANO) word expliciet als een duurzaam alternatief voor Bitcoin gepromoot. Net zoals de cryptomunt Cardano hanteert Nano de ‘proof of stake’ methode. Hierdoor is een transactie verwerkt binnen enkele seconden op een standaard computer.

Na Elon Musk zijn aankondiging had gedaan om Bitcoin niet meer als betaalmiddel te accepteren vanwege het milieu verdubbelde de cryptomunt Nano in waarde.

Share Button