De cryptomarkt wordt duurzamer, maar er is nog werk aan de winkel

Eerder hebben we het al gehad over duurzaamheid en de cryptomarkt. Hierbij hadden we het onder andere over de grote energieconsumptie en het feit dat veel van deze energie donkergrijs is. Het is een van de redenen waarom Tesla in mei besliste om van Bitcoin af te stappen. Onderzoeken tonen aan dat de cryptomarkt al duurzamer is geworden, maar er is nog steeds een lange weg te gaan.

Beterschap voor Bitcoin, maar de munt blijft sterk vervuilen

Wanneer we het hebben over cryptomunten, denken we al snel aan Bitcoin. Het is vooral Bitcoin dat niet meteen het symbool is van duurzaamheid. Dit heeft te maken met de grote rekenkracht die ervoor nodig is, wat dan weer in een hoog energieverbruik resulteert. Volgens de Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index loopt het jaarlijks energieverbruik zelfs op tot meer dan 99 TWh.

Het aandeel Chinese miners is door recente Chinese wetgeving afgenomen, maar ze blijven heel talrijk en ze blijven veel grijze energie gebruiken. Er is beterschap in zicht en Bitcoin is lang niet meer zo vervuilend als vroeger, maar het gaat traag en het is niet realistisch om te verwachten dat de cryptomunt op korte termijn volledig op groene energie zal draaien.

Duurzamere cryptomunten worden steeds belangrijker

Net omwille van bovenstaande duurzaamheidsbezwaren kijkt men steeds vaker naar andere cryptomunten die minder rekenkracht en energie nodig hebben. Het valt bijvoorbeeld op dat steeds meer investeerders Cardano kopen. Het netwerk van Cardano (ADA) gebruikt niet de PoW-methode (proof of work) van Bitcoin, maar wel de PoS-methode (proof of stake). Deze methode vergt tot duizend keer minder energie dan de methode die Bitcoin hanteert. Andere duurzamere alternatieven zijn XRP, Chia, Dogecoin en Ether.

Het probleem is dat je iedereen moet overtuigen om over te stappen. Dat ging aanvankelijk heel moeilijk, maar het draagvlak voor deze munten wordt groter. Ze lieten het afgelopen jaar dan ook een mooie groei zien. De actuele prijs van Cardano bedraagt op het moment van schrijven bijvoorbeeld 1,92 euro ten opzichte van 0,15 euro op 31 december 2020. Deze groei is veel sterker dan de groei die Bitcoin gedurende dezelfde periode heeft laten zien (van 23.445 euro naar 36.630 euro). Qua marktkapitalisatie is Bitcoin nog steeds de grootste, maar al jaren ziet het duurzamere munten als Ether en Cardano naderen.

Op korte termijn zal de cryptomarkt niet duurzaam worden

Natuurlijk zijn er individuele voorbeelden van hoe cryptomunten een positieve impact kunnen hebben, zoals ondernemers die alleen minen bij een overaanbod aan groene energie en die de samenwerking aangaan met windmolen- of zonneparken. Er zijn zelfs cryptomunten die vertrekken van het duurzame gedachtegoed, zoals de ECO-coin. Bij deze cryptomunt is de waarde vastgelegd in bomen en je kan de munt verdienen door duurzame keuzes te maken. Het gaat echter om marginale fenomenen die de cryptomarkt niet meteen drastisch zullen veranderen. De beste hoop voor een duurzamere cryptomarkt is dat de PoS-methode de standaard wordt. Of dat de wereld kiest voor groene energie. Maar daarvoor hebben we nog een lange weg te gaan.

Share Button