Is beleggen in cryptovaluta duurzaam?

Levend in een tijd waarin steeds meer lijkt te draaien om duurzaamheid, is het relevant om eens te beoordelen hoe duurzaam cryptocurrencies zijn. Deze digitale valuta zouden volgens velen immers tekenend zijn voor de manier waarop we in de toekomst gaan betalen. Passen cryptocurrencies eigenlijk wel in het toekomstbeeld waarin alles groener en duurzamer moet? En zo ja, wat is de huidige stand van zaken en wat maakt een cryptovaluta al dan niet duurzaam? In onderstaand artikel zullen onder meer deze vragen worden beantwoord. Spoiler: de manier waarop transacties worden geverifieerd, zegt veel over de duurzaamheid van een cryptocurrency.

Proof of Work

Cryptocurrencies zijn gebaseerd op een grootboek, genaamd (de) blockchain. Hier worden transactiegegevens decentraal in bewaard en beveiligd. Wanneer er nieuwe gegevens worden toegevoegd aan de blockchain, moeten deze gegevens eerst worden goedgekeurd. Dit wordt gedaan door zogeheten nodes. Bij het Proof of Work (PoW) algoritme, worden transacties geverifieerd door middel van mining. Miners zetten de rekenkracht van hun computer in om een lastige puzzel op te lossen. Degene die de puzzel als eerste oplost, verifieert de transactie en krijgt een reward. Bij het minen gaat er veel energie ‘verloren’. Er is immers slechts één iemand die er met de buit vandoor gaat. Daarnaast worden er veel transacties gepleegd en blijft men dus continue minen. Dit kost veel energie.

Energieverbruik van Bitcoin

Het Proof of Work algoritme wordt door veel cryptocurrencies gebruikt. Bitcoin is zonder meer de meest populaire cryptocurrency die van dit algoritme gebruikmaakt. Het verifiëren van transacties binnen de blockchain van Bitcoin kost zeer veel energie. Waar je vroeger nog thuis Bitcoins kon minen, bestaan er tegenwoordig uiterst professionele bedrijven die hallen volproppen met geavanceerde (ASIC) mining-apparatuur. Je zal begrijpen dat deze geavanceerde computers praktisch altijd sneller de oplossing op mathematische puzzels vinden dan computers die ‘gewoon’ bij mensen thuis staan. Het koelen van deze speciale computers kost veel energie, nu de computers praktisch 24/7 op volle toeren draaien. Bitcoin is dus alles behalve duurzaam.

Als je meer informatie zoekt over Bitcoin en andere cryptomunten, bezoek dan eens deze crypto site.

Proof of Stake

Een alternatief op Proof of Work wordt gevormd door het Proof of Stake (PoS) algoritme. Dit algoritme maakt geen gebruik van miners, maar van zogeheten validators. Hoe meer tokens iemand heeft van een bepaalde cryptocurrency, hoe groter de kans dat deze een transactie kan (of mag) verifiëren. Om hiervoor in aanmerking te komen, dienen houders van tokens die werken met PoS, deze tokens te ‘staken’. Je parkeert de tokens dan als het ware, om zo in aanmerking te komen voor het valideren van transacties. Bij Proof of Stake ontvang je als validator geen tokens als reward, maar krijg je de transactiekosten van een block uitgekeerd. Proof of Stake is in de regel minder belastend voor het milieu, nu het veel minder energie verbruikt.

Cryptomunten die Proof of Stake gebruiken

Vandaag de dag zijn er veel cryptocurrencies die gebruikmaken van het Proof of Stake algoritme. Een bekende cryptocurrency die hier gebruik van maakt, betreft Cardano (ADA). Dit ambitieuze – en geavanceerde – project staat in de top vijf grootste cryptocurrencies gesorteerd op marktkapitalisatie. Een andere cryptocurrency die gebruikmaakt van PoS, betreft Polkadot (DOT). Deze digitale valuta wordt door fans ook wel de ‘Ethereum killer’ genoemd, onder meer omdat het is opgericht door de medeoprichter van Ethereum en het een soortgelijke ideologie draagt. Een laatste voorbeeld wordt gevormd door Nano (NANO). Deze crypto heeft expliciet de volle focus op het zijn van een duurzaam alternatief op Bitcoin.

Conclusie

Wie oog heeft voor duurzaamheid, zal het wellicht een confronterende gedachte vinden dat er op dit moment duizenden computers staan te draaien om transacties te verifiëren ten behoeve van blockchains van cryptocurrencies. Het Proof of Stake algoritme is een energiezuiniger alternatief op Proof of Work. Desalniettemin consumeert ook Proof of Stake in abstracto energie. Wanneer dit algoritme op grote schaal wordt gebruikt, mag je eigenlijk al niet meer van energiezuinigheid spreken. Op dit moment bestaan er echter nog geen waterdichte technologieën die energiezuiniger zijn of helemaal geen energie consumeren. In die zin zal het interessant zijn om de toekomstige ontwikkelingen omtrent duurzaamheid binnen de cryptowereld nauwlettend in de gaten te houden.

Share Button