Kan een crypto-investering ook duurzaam zijn?

Vraag je een willekeurige voorbijganger op straat om een cryptomunt te noemen, dan is de kans groot dat je bitcoin als antwoord krijgt. De bitcoin is verreweg de bekendste cryptomunt, hoewel er inmiddels honderden soortgelijke virtuele munteenheden bestaan. Maar bitcoin heeft ook een negatief imago waar het duurzaamheid betreft. Met name het minen van bitcoin kost energie en hoe meer miners er zijn, hoe meer energie er verbruikt wordt. Toch is de stelling dat de bitcoin daardoor per definitie niet duurzaam is, wat kort door de bocht.

Dubbele telling

Iemand die zich bezighoudt met het minen van bitcoin, doet dat veelal thuis op zijn eigen computer. Maar stond die computer gewoonlijk ook al elke dag aan? Dan zou je dat energieverbruik dus niet extra moeten tellen. Doe je dat wel, dan ben je dus in feite met een verkeerde berekening bezig, waardoor de duurzaamheid van de bitcoin er negatiever uitspringt dan werkelijk het geval is. Ook moeten we ons realiseren dat het verhandelen van bitcoin op zich vrijwel geen extra energie kost.

Alternatief

Niet elke cryptomunt is even slecht voor het milieu. Je kunt bijvoorbeeld eutherium classic kopen als alternatief voor de bitcoin. Je kiest dan namelijk voor een cryptomunt die inmiddels minstens zo populair is als de bitcoin en een degelijke reputatie heeft opgebouwd. Bovendien is het een cryptomunt die op het gebied van duurzaamheid beduidend beter scoort. Niet alleen omdat er nu al sprake is van een efficiëntere werkwijze, maar ook omdat het bedrijf achter euthereum zich nadrukkelijk profileert als onderneming die streeft naar een groenere wereld.

Het juiste perspectief

Getallen zeggen iets, maar niet alles. We moeten de gegevens wel in het juiste perspectief plaatsen. Wanneer we kijken naar het totale energieverbruik van de bitcoin, zien we een getal dat het totale elektriciteitsverbruik van Zwitserland evenaart. Maar daarmee is niet alles gezegd. Het is slechts drie vijfde van wat het traditionele bankwezen verbruikt. De mensen die ethereum kopen, kunnen uitgaan van nog lagere waarden. We moeten bovendien niet vergeten dat ons leven zich steeds meer online afspeelt. Het is daarom niet eerlijk om het energieverbruik uitsluitend aan cryptomunten toe te schrijven.

Crypto Climate Accord

Binnen de sector is men zich er ook zeer van bewust dat het beter moet. De grote cryptospelers hebben eerder dit jaar het Crypto Climate Accord getekend. Daarin spreken ze af om in 2040 klimaatneutraal te werken.

Share Button