Verstandig beleggen voor beginners

Met beleggen kun je veel geld verdienen. Je investeert met beleggen voor een bepaalde periode geld in bijvoorbeeld aandelen, obligaties of crypto. Er zijn veel opties voor beleggen. Je kan bijvoorbeeld beleggen in opties, goud, kunst en vastgoed. Bij beleggen geldt: hoe meer winst je eruit kan halen, hoe groter het risico. Als het gaat om hoge bedragen kan beleggen dus zeer risicovol zijn. Om jou te helpen met het verstandig beleggen van jouw geld hebben wij een aantal punten voor jou op een rijtje gezet.

Tips voor de beginnende belegger

Als je een beginnend belegger bent kom je in een nieuwe wereld waar je tegen veel dingen aan kunt lopen.

Ten eerste is het een voordeel als je belegt in iets dat je begrijpt. Wil je bijvoorbeeld gaan beleggen in crypto maar heb je geen kennis van de crypto wereld, is dit misschien niet echt een goed idee. Wanneer je belegt in zaken waar jij verstand van hebt, ben je al een heel eind.

Het is goed om jouw beleggingen te spreiden. Door het spreiden van beleggingen maak je namelijk meer kans om winst te maken. Het is dan bovendien niet erg wanneer een belegging niet goed gaat. Je verliest dan niet al jouw geld maar hebt nog geld in andere beleggingen die het misschien wel goed doen. Beleg je een groot bedrag in bijvoorbeeld één aandeel, dan is het verlies een stuk groter wanneer het niet goed gaat. Wel is het belangrijk dat je het aantal beleggingen overzichtelijk houdt zodat jij al jouw beleggingen kan bijhouden.
Beleg niet al jouw geld tegelijk. Als het dan mis gaat verlies je namelijk al jouw geld in één keer.

Stel een doel op voor jezelf. Bepaal van te voren hoeveel rendement je wil behalen. Zorg ervoor dat jouw opgestelde doelen wel realistisch en haalbaar zijn.
Houd de beleggingen aan voor een langere tijd. Dit wordt buy and hold genoemd. Het vasthouden van beleggingen zorgt ervoor dat je na een langere tijd met winst kan verkopen. Op de korte termijn zijn de koersen namelijk erg volatiel en is het lastig te bepalen wat de markt gaat doen.

Crypto beleggen voor beginners heeft ongeveer dezelfde kenmerken. Bij het beleggen in crypto is het dan nog van belang dat je een online broker kiest die de crypto aanbiedt waar jij in geïnteresseerd bent. Voor het beleggen in crypto heb je een wallet nodig waarin jij jouw crypto opslaat.

Verantwoordelijk beleggen

Beleggen kan jou erg veel geld opleveren maar het kan je ook zeker veel geld kosten. Dat wil jij als beginnende belegger natuurlijk graag voorkomen. Daarom geven wij jou een aantal tips voor het verantwoordelijk beleggen.
Beleg alleen met geld dat je kan missen. Als de belegging jou niks gaat opleveren moet het niet zo zijn dat je niet meer kan rondkomen. Je moet natuurlijk de vaste lasten zoals huur, gas en elektriciteit nog kunnen betalen en nog boodschappen kunnen doen.

Met spoed geld lenen om te beleggen is niet verstandig. Geld lenen om te investeren kan je een schuld opleveren wanneer de belegging niet goed gaat.
Naast het stellen van doelen voor de hoeveelheid rendement die je wil behalen met jouw belegging, stel je ook een maximum bedrag in voor jezelf. Je gaat dan niet beleggen met meer geld dan dat jij van te voren hebt vastgesteld.

Met deze handige tips voor de (beginnende) belegger kun jij beginnen en jouw eerste belegging doen!

Share Button