Op welke manier kun je duurzaam beleggen?

Duurzaam beleggen betekent dat je belegt in groene bedrijven of beleggingsfondsen. Je kunt kiezen om losse aandelen te kopen of groen te beleggen in groenfondsen. Duurzaam beleggen wordt steeds populairder. Dit komt omdat duurzame bedrijven de toekomst zijn en waarschijnlijk grote winsten zullen gaan maken. Denk maar aan bijvoorbeeld Tesla. Bovendien kun je er ook een belastingvoordeel mee doen omdat de overheid dit wil stimuleren. Ben je onbekend met beleggen? Dan leggen we je hier uit hoe je groen kunt beleggen.

Waarom beleggen?

Als je voor een lange termijn je geld belegt, dan is de kans groot dat je hier een winst aan overhoudt. Het is wel belangrijk dat je je inleg goed spreidt zodat je je risico spreidt. Onder lange termijn verstaan we minimaal tien jaar, maar bedoelen we vooral 30 jaar of langer. Je geld is in de toekomst meer waard en zal zijn waarde niet verliezen aan inflatie. Bedenk echter wel dat beleggen altijd een risico met zich mee brengt. Investeer dus alleen geld dat je kunt verliezen en de komende jaren niet nodig hebt om een huis te kopen of andere investering van te doen.

Via de bank

Een toegankelijke manier om te beginnen met duurzaal beleggen is via een bank. Je bank biedt waarschijnlijk spaarrekeningen aan waar je je geld voor een bepaalde tijd vast kunt zetten. Dit is ook beleggen. Veel banken hebben nu ook een duurzame optie om je geld te beleggen. Het voordeel van beleggen via je bank is dat specialisten een portfolio voor je opstellen en je hier zelf dus niets voor hoeft te doen. Hierdoor heb je wel minder winst vergeleken met wanneer je dit zelf doet. De specialisten verdienen hun inkomsten van de winst die ze voor jou maken.

Via beleggersplatform

Je kunt dus ook zelf de touwtjes in handen nemen en je eigen portfolio opstellen. Lees je dan wel goed in en kies alleen bedrijven waarvan je gelooft dat deze in de toekomst veel groei zullen maken. Daarnaast is het slim om het grote deel in index fondsen en ETFs te beleggen. Deze kun je zien al een mand met verschillende delen van aandelen van grote bedrijven. De spreiding is zo optimaal en het risico voor jou op lange termijn is minimaal. Dat komt omdat als je bijvoorbeeld 500 bedrijven hebt waarvan een groot deel in waarde stijgt en één failliet gaat, dan zul je daar niet zoveel van merken omdat de andere bedrijven die klap voor je opvangen.

Andere opties om te beleggen

Wil je je niet limiteren tot alleen duurzame projecten? Dan zijn er genoeg andere aandelen, index fondsen en ETFs om je geld in te investeren. Daarnaast zie je ook steeds meer mensen die bitcoin kopen. Omdat dit een nieuwe manier is om te investeren, zijn de voorspellingen voor de toekomst ook verschillend. Toch lijkt het er wel op dat crypto een correlatie heeft met de beurs en dat je met crypto ook leuke winsten terug zou kunnen zien in de toekomst. Dit is alleen nooit gegarandeerd!

Share Button