Tips voor een duurzaam leven

Duurzaam leven heeft niet maar één betekenis. Voorbeelden van duurzaamheid zijn bijvoorbeeld een schoon milieu, een gezonde bevolking en goed werkende sociale netwerken. Ben je geïnteresseerd in duurzamer leven? Lees dan onze tips.

Duurzaam beleggen

Bedrijven die werk maken van duurzaamheid kunnen goede groeiperspectieven bieden. Ze zijn continu op zoek naar manieren om dingen beter te doen. Onze toekomst hangt namelijk ook van verduurzamen af. Om een stap in de goede richting te zetten is het goed om naar duurzaam beleggen te kijken.

Niet iedereen is gek op beleggen. Het is immers hetzelfde als gokken in het casino toch? Gelukkig niet. Beleggen komt zeker met een risico, maar je het grote verschil met gokken is dat je iets terugkrijgt voor je investering. Hetgeen wat je terugkrijgt stijgt of daalt in waarde. Duurzaam beleggen is beleggen in vooruitgang. Een goede manier om mee te bouwen aan de toekomst.

Consumeer minder

Er zijn al jaren grote discussies over vlees eten en duurzaamheid. De vleesindustrie heeft een enorme impact op het milieu, maar de boeren die voor de sojabonen en avocado’s zorgen doen net zo hard mee. Als je deze discussie niet in wilt duiken is het handiger om te beginnen met ‘minder consumeren’. Hiermee bedoelen we dat je beter omgaat met het eten en de spullen die je koopt, minder weggooit en dingen hergebruikt. Sommige etensresten zijn bijvoorbeeld goed voor in de tuin, plastic tassen kunnen meerdere keren gebruikt worden en scheid je afval.

Duurzame kleding

Heel veel kledingmerken beweren tegenwoordig duurzaam te zijn. Het is zeker niet in alle gevallen waar, maar duurzame kleding is een goede manier om een duurzamer leven te leiden. De kledingstukken zijn geproduceerd zonder mens, dier of milieu te schaden. De kledingindustrie is namelijk een van de meest vervuilende industrieën.

Arbeiders in de industrie maken lange dagen en verdienen nauwelijks iets.  Dan is er ook nog eens heel veel water nodig om alle materialen te produceren en er wordt veel gif gebruikt om bijvoorbeeld katoenplanten te beschermen. Duurzame kleding heeft als gevolg wel een hoger prijskaartje en is dus niet voor iedereen.

Energie besparen in huis

Hier is iedereen tegenwoordig wel in geïnteresseerd. De energieprijzen zijn enorm gestegen waardoor besparen noodzakelijk is. Voor veel mensen is het goed mogelijk om met een aantal kleine maatregelen de rekening naar beneden te krijgen. Het kan zijn dat er een kleine investering nodig is om dingen op te lossen. De beste manieren om te besparen op energie zijn:

–       Zet apparaten uit. Stand-by apparaten verbruiken op jaarbasis alsnog een hoop stroom. Zorg dat je alles helemaal uitzet en bespaar alvast een paar tientjes.

–       Kleine pan op een kleine pit en het gebruik van een deksel helpen in de keuken. Wist je dat de magnetron energiezuiniger is dan de oven en het fornuis?

–       Huis goed isoleren. Dit is een tip waar soms een investering nodig is. Een goed geïsoleerd huis kan heel veel geld besparen. Het vasthouden van de warmte in de winter is namelijk goud waard.

 

Share Button