ASN Venture Capital Fonds N.V. en ASR Nederland N.V. investeren in Social Impact Ventures

Social Impact Ventures (Social IV) kondigt vandaag haar ‘final closing’ aan. Na investeringen van ASN Venture Capital Fonds N.V. (onderdeel van de ASN Beleggingsfondsen van de ASN Bank) en ASR Nederland N.V. (‘a.s.r.’) van respectievelijk € 3 miljoen en € 5 miljoen heeft Social IV nu € 40 miljoen onder beheer. Daarmee is dit het grootste onafhankelijke impactfonds van Nederland. Naar aanleiding van de enorme belangstelling in Social IV werd eerder besloten het oorspronkelijke ‘fund maximum’ van € 35 miljoen te verhogen. Social IV verschaft groeikapitaal aan sociale ondernemingen met een financieel gezond bedrijfsmodel en een positieve en meetbare impact op mens en natuur. 

Naast de institutionele investeerders ASN en a.s.r. nemen het European Investment Fund (EIF) en een groep informele investeerders deel in Social IV. Sinds haar oprichting in 2014 investeerde het fonds onder andere in de snelgroeiende sociale ondernemingen Taxi Electric en in Afval Loont. Social IV is ingericht als een coöperatie, waarmee investeerders in het fonds tevens lid zijn.

Impact investing gaat mainstream

Stephan Langen, Senior-Manager Beleggingsfondsen van ASN: “De keuze om te investeren in Social IV is gebaseerd op hun unieke werkwijze. Het fonds beperkt zich niet tot investeren, maar is actief betrokken bij het management van de ondernemingen waarin zij participeert. Dat draagt bij aan de prestaties van de verschillende deelnemingen. Daarnaast hebben zij een uniek en gestructureerde manier gevonden om de impact van de bedrijven te meten en te rapporteren. Deze investering draagt daarmee bij aan een duurzame en rechtvaardige samenleving.” Warner Philips, partner van Social IV: “De commitment van ASN Bank, pionier en voortrekker op het gebied van duurzame investeringen en een toonaangevende private equity speler als a.s.r. laat goed zien dat impact investing mainstream gaat. We zijn uiteraard bijzonder trots dat beide partijen aan boord zijn. Ons doel is om de komende jaren in zo’n 15 tot 20 sociale ondernemingen te investeren.”

Financieel en duurzaam rendement

Jack Julicher, directeur Group Asset Management bij a.s.r.: “a.s.r. wil een vooraanstaande rol spelen op het gebied van duurzaam ondernemen in de financiële sector. Als institutionele belegger toont a.s.r. haar maatschappelijke verantwoordelijkheid door haar beleggingsbeleid te toetsen aan ethische en duurzaamheidscriteria. Zo worden de premies van onze klanten op een maatschappelijk verantwoorde manier geïnvesteerd. De strategie van Social IV past uitstekend bij onze ambities, door de unieke combinatie van financieel én duurzaam rendement. Het team focust op veelbelovende MKB-ondernemingen met een positieve maatschappelijke impact in de Nederlandse samenleving en heeft ons vertrouwen gekregen dankzij de aanwezige expertise en ervaring.”

Over Social Impact Ventures

Het Nederlandse investeringsfonds Social Impact Ventures (Social IV) investeert specifiek in bedrijven met maatschappelijke impact. Sociale ondernemingen die – naast een financieel gezond bedrijfsmodel – een positieve en meetbare impact hebben op mens en natuur. Social IV voorziet ondernemers van groeikapitaal, als zij hebben bewezen dat hun concept werkt, dat zij klanten hebben, omzet draaien en bij wie het break-even-punt in zicht komt. Naast geld biedt Social IV ook ondersteuning bij zaken als supply chain, HR, legal, governance, impactoptimalisatie, marketing en sales om de deelnemingen verder te professionaliseren en te helpen groeien. Het fonds investeerde eerder in Taxi-Electric en Afval Loont. Social IV werd oorspronkelijk opgericht door Willemijn Verloop (oprichter Social Enterprise NL en van War Child) en Machtelt Groothuis (eerder werkzaam bij McKinsey, 3i en Alpinvest). Het fonds heeft de ambitie om met haar vermogen van € 40 miljoen circa 15-20 sociale ondernemers te helpen in hun (international) groei. Het fonds is daarmee het grootste onafhankelijke social impact fund van haar soort in Nederland.

www.socialimpactventures.nl

Share Button