Relevante organisaties

De Nieuwe Beurskoers is een oecumenische vereniging van en voor kerken, daaraan gelieerde instellingen en hun leden.  Namens de leden gaat de vereniging in gesprek met het bestuur en het management van beursgenoteerde ondernemingen. Dat gesprek gaat over maatschappelijke betekenis en verantwoordelijkheid.  Ze oefenen het stemrecht uit dat aan aandelen is verbonden. Zo proberen ze besluiten te ondersteunen die de koers van een onderneming duurzamer maken, meer maatschappelijk verantwoord.

 

De Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) is de enige beleggersvereniging in Nederland die opkomt voor de belangen van institutionele en particuliere beleggers die willen bijdragen aan duurzame ontwikkeling.

De VBDO maakt multinationals en beleggers bewust van hun bijdrage aan een duurzame kapitaalmarkt. Dit doet de VBDO door onderzoek te doen, (netwerk)bijeenkomsten te organiseren en vragen over duurzaamheid te stellen op aandeelhoudersvergaderingen.

De Eerlijke Geldwijzer is een portal die de consument de mogelijkheid biedt om op één plek de scores van de Eerlijke Bankwijzer & de Eerlijke Verzekeringswijzer te vergelijken.

 

FairFin voert campagnes die Belgische banken en het publiek informeren en aanzetten om anders om te gaan met geld. Daartoe voert de organisatie onderzoek naar onverantwoorde of schadelijke investeringen van Belgische banken en brengt het duurzame bankproducten in kaart.

 

 sfl Doel van het Sustainable Finance Lab is een stabiele en robuuste financiële sector die bijdraagt aan een economie die de mens dient zonder daarbij zijn leefmilieu uit te putten. Hiertoe ontwikkelen wij ideeën en bieden een platform om deze te bespreken. SFL wil een brug zijn tussen de academische wereld en de praktijk; wetenschappers in gesprek brengen met financiële professionals, toezichthouders, beleidsmakers en andere bij een duurzame financiële sector betrokkenen.
Eurosif_large-300x123 Eurosif is the leading pan-European sustainable and responsible investment (SRI) membership organisation whose mission is to promote sustainability through European financial markets. Eurosif works as a partnership of Europe-based national Sustainable Investment Forums (SIFs) with the direct support of their network which spans across over 400 Europe-based organisations drawn from the sustainable investment industry value chain. These organisations include institutional investors, asset managers, financial services, index providers and ESG research and analysis firms totalling over €8 trillion in total assets. Eurosif is also a founding member of the Global Sustainable Investment Alliance, the alliance of the largest SIFs around the world. The main activities of Eurosif are public policy, research and creating platforms for nurturing sustainable investing best practices.

 

GABV-logo The Global Alliance for Banking on Values is an independent network of banks using finance to deliver sustainable economic, social and environmental development.