Achmea en EIT Climate-KIC bundelen expertise om de risico’s van extreem weer het hoofd te bieden

De extreme hagelbuien van juni 2016 brachten de keiharde realiteit naar boven. De 100.000 schademeldingen op één dag, met een totale verzekerde schade van €600 miljoen, lieten ons zien hoe kwetsbaar we zijn als het gaat om extreme weersinvloeden. Hoe wij ons weerbaarder kunnen maken tegen deze invloeden is een complex vraagstuk, waar vele partijen aan werken. Afgelopen week bezegelden Michiel Delfos, directievoorzitter van Achmea Schadeverzekeringen en Kristen Dunlop, CEO van de Europese klimaatcommunity EIT Climate-KIC, de samenwerking om te komen tot slimme en klimaatrobuuste innovaties.

Nieuwe technologie voor beperking risico’s

Met het veranderende klimaat, verandert ook de rol van verzekeraars. Om relevant te blijven voor hun klanten zullen zij, naast het schadeloos stellen na een schade, ook met oplossingen moeten komen om schades te beperken of te voorkomen. Dit vereist het hebben van inzicht en het betrokken zijn bij de ontwikkeling van nieuwe technologieën. Achmea verwacht dat door de samenwerking met EIT Climate-KIC nieuwe impulsen voor innovaties ontstaan, die direct toe te passen zijn in de dagelijkse praktijk.

Michiel Delfos: “Klimaatverandering heeft een grote impact voor onze klanten. Wij zien het als onze taak om onze klanten te helpen zich beter te wapenen tegen deze weersinvloeden. Preventie om schade te voorkomen, daar ligt de sleutel. Dit kunnen we niet alleen; we werken nu al samen met diverse bedrijven en organisaties. Mooi dat we nu ook de Europese kennis en kunde van EIT Climate-KIC kunnen aanwenden.”

Europese opschaling

Partners van de EIT Climate-KIC community hebben inmiddels computermodellen ontwikkeld om klimaatcatastrofes in kaart te brengen en risicoanalyses uit te voeren. Via een Open Source Platform is deze informatie beschikbaar. In 2017 heeft zij dit project een extra boost gegeven om met haar partners de innovaties versneld te implementeren. Dit is een van de projecten waarin Achmea kan participeren.

Kirsten Dunlop: “Wij verwelkomen Achmea van harte in onze community. Ook nu bleek weer hoeveel raakvlakken onze organisaties hebben om samen te werken aan een weerbare samenleving. We plannen een gezamenlijke bijeenkomst met onze experts om concrete invulling te geven aan ons partnership.”

Share Button