Realisatie windpark De Veenwieken stap dichterbij met nieuwe investeerders

Greenchoice, Windunie en het ABN Amro Energy Transition Fund hebben samen een 100% belang genomen in besloten vennootschap De Wieken. Deze project-B.V. werkt aan het realiseren van Windpark De Veenwieken in Overijsel. Het windpark gaat uit tien windmolens bestaan, waarvan De Wieken B.V. er zes wil ontwikkelen: vier in de gemeente Hardenberg en twee in de gemeente Ommen. De turbines worden geleverd door Enercon en hebben samen een opgesteld vermogen van 14,1 MW. 

Triodos Bank zorgt voor de financiering. Voor alle partijen geldt dat hun investering in het windproject past in de gezamenlijke ambitie om de decentrale energietransitie in Nederland aan te jagen. Michiel Tijmensen, Manager Business Development van Greenchoice: “Om de energietransitie te versnellen en de klimaatdoelen te halen, moet in duurzame stroomproductie worden geïnvesteerd. In Nederland vormen windmolens de belangrijkste manier om op grote schaal groene stroom op te wekken.”

Frederik Deutman van het ABN AMRO Energy Transition Fund: “We zijn verheugd dat we met onze investering een bijdrage kunnen leveren aan de ambities van Greenchoice en Windunie, beide leidende partijen in de Nederlandse energietransitie.”

Participatie bewoners

Bewoners van het gebied zullen verschillende manieren worden aangeboden om in windpark De Veenwieken te participeren. Tijmensen: “Wij vinden het belangrijk om lokale productie van groene stroom te koppelen aan lokale vraag. Participatie van omwonenden stimuleert en creëert lokale betrokkenheid, niet alleen bij de windmolens om de hoek, maar bij de energietransitie in zijn geheel.”

“Dat het project de betrokkenheid van de lokale gemeenschap stimuleert, was voor ons – naast dat we bijdragen aan schonere energie – een extra reden om het te willen financieren”, aldus Casper Hogendoorn van Triodos Bank.

De windmolens van Enercon zijn van het type E-103 en hebben een ashoogte van 98 meter. De bouw start in de eerste helft van 2019. De eerste groene stroom zal naar verwachting aan het eind van dat jaar geleverd worden en levert stroom aan circa 10.000 huishoudens per jaar. Derck Truijens Business development manager bij Windunie: “We denken dat deze samenwerking een duidelijk en sterk vertrouwen laat zien in de kennis en kunde van Windunie om de bouwbegeleiding, bouw en het beheer van het park in goede banen te leiden”.

Share Button