Duurzame groei voor BNG Duurzaamheidsfonds en iwell

De 10e financiering van het BNG Duurzaamheidsfonds wordt verstrekt aan iwell. Het Utrechtse bedrijf gebruikt de financiering om het Cube batterijsysteem in een lease-oplossing aan te bieden aan woningcorporaties en VvE’s. Tot nog toe moesten partijen de Cube zelf aanschaffen. “We zijn er met hulp van BNG Bank in geslaagd de businesscase om te zetten naar een uitstekende marktpropositie” aldus Jan Willem de Jong, commercieel directeur van iwell.

De batterij, Cube genaamd, kan worden geplaatst in appartementencomplexen van woningcorporaties en VvE’s. iwell zorgt dat woningcorporaties tegelijkertijd hun investering slim terugverdienen. Kortom, verduurzamen én besparen kan nu ook zonder een investering vooraf. Met de installatie van de Cube draagt iwell bij aan de transitie naar schone energie.

Winnaar Global Goals Social Impact Challenge

iwell won in november vorig jaar de Global Goals Social Impact Challenge van VNG en BNG Bank. De prijs bestond uit begeleiding van BNG Bank om het plan financierbaar en uitvoerbaar te maken. Nu dat is gelukt, wordt er financiering verstrekt door het BNG Duurzaamheidsfonds.

Pieter Oppermann, bestuurder BNG Duurzaamheidsfonds: “Met deze 10e financiering door het BNG Duurzaamheidsfonds sinds haar oprichting wordt opnieuw bijgedragen aan de duurzaamheidsdoelen van gemeenten en provincies. De financiering van iwell laat zien dat de Global Goals Social Impact Challenge niet bij een intentie blijft, maar ook daadwerkelijk ten uitvoering wordt gebracht. iwell past goed binnen de brede definitie van duurzaamheid die het BNG Duurzaamheidsfonds hanteert en is een mooie aanvulling op onze portefeuille.”

Van proef naar opschaling

De tijd van pilots evalueren is voorbij. Het is tijd voor opschaling. De proef in een appartementencomplex van woningcorporatie de Alliantie in Amsterdam bewees dat met de Cube een aanzienlijke besparing te realiseren valt. Inmiddels zijn 24 woningcorporaties klant bij iwell en de toepassing van de Cube op de rest van het vastgoed groeit gestaag. Nu de Cube ook in lease aangeboden wordt, zal dit de groei versnellen nu ook de laatste drempel, die van financiering, is weggenomen.

Jan Willem de Jong, commercieel directeur iwell: “Voor vrijwel alle woningcorporaties is verduurzaming tegenwoordig een beleidsspeerpunt naast het bieden van voldoende betaalbare huisvesting. Maar hoe voorkom je dat investeringen in duurzaamheid ten koste gaan van de investeringen in betaalbare huisvesting? Door de Cube  te leasen houden corporaties hun geld beschikbaar voor huisvesting. En omdat de besparing hoger is dan de kosten, gaat de energierekening van de huurders daarbij omlaag. Een win-win situatie voor iedereen.”

10e financiering van het BNG Duurzaamheidsfonds

Met de financiering van iwell bereikt het BNG Duurzaamheidsfonds een mijlpaal; 10 gefinancierde initiatieven. Het BNG Duurzaamheidsfonds ondersteunt projecten en initiatieven van ondernemers, die in belangrijke mate bijdragen aan de MVO-doelstelling en moeite ervaren met de financiering.

Heleen Plante, fondsmanager BNG Duurzaamheidsfonds: “We financieren allerlei verschillende projecten, van laadpalen voor elektrische auto’s tot zonnepanelen op scholen en zelfs bouwmaterialen gemaakt van biologisch restafval. De gemene deler: Ze dragen allemaal bij aan het behalen van gemeentelijke beleidsdoelstellingen én het stimuleren van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, waarbij alle drie de P’s (People, Planet, Profit) hiervan profiteren.”

Het BNG Duurzaamheidsfonds daagt innovatie ondernemers, zoals iwell, met duurzame initiatieven uit contact te zoeken met het fonds. Ga hiervoor naar www.bngduurzaamheidsfonds.nl

Share Button