COVID-19: APG voert wereldwijde ranglijst verantwoorde beleggers aan

Bron
APG

Het Responsible Asset Allocator Initiative (RAAI) heeft geanalyseerd hoe 25 toonaangevende verantwoorde beleggers omgaan met de COVID-19-crisis. Boven aan de lijst staat APG, die 100 procent scoort op alle onderzochte criteria.

Het Responsible Asset Allocator Initiative (RAAI) – een Amerikaans initiatief dat verantwoord beleggen en investeringen in de Duurzame Ontwikkelingsdoelen wil stimuleren bij de grootste instellingen ter wereld – heeft onderzoek gedaan naar de rol van de 25 koplopers in verantwoord beleggen. APG kreeg –net als PGGM– scores op alle criteria, waaronder het aanmoedigen van bedrijven om sociale maatregelen te nemen (zelfs als dat ten koste gaat van de winst op korte termijn), samenwerking met andere beleggers, en beleggen in Covid-19 oplossingen.

Snelle actie

APG speelde vanaf het begin een actieve rol in de bestrijding van de gevolgen van de Covid-19-crisis. In maart drongen APG en andere institutionele beleggers er bij bedrijven op aan om de sociale impact van de coronacrisis te beperken en de gezondheid en veiligheid van werknemers voorop te stellen. Zo vroeg APG Amazon om veiligheidsmaatregelen te nemen na berichten dat zieke Amazon-medewerkers onder druk werden gezet om te komen werken. Ook riepen de beleggers bedrijven op om zo veel mogelijk te voorkomen dat werknemers, leveranciers en klanten met financiële problemen werden geconfronteerd.

Beleggen in Covid-19-obligaties

APG belegde, namens pensioenfondsklanten ABP, bpfBOUW, SPW en PPF APG, in de allereerste Covid-19-obligatie – uitgegeven door de Nordic Investment Bank – en nog vele daarna. “Tot nu toe hebben we meer dan een half miljard euro geïnvesteerd in Covid-19 response bonds“, zegt Oscar Jansen, Credit Portfolio Manager bij APG Asset Management. “De opbrengst van deze obligaties wordt gebruikt om zowel de gezondheidszorg als de economie te ondersteunen. Denk aan de financiering van noodmaatregelen zoals het uitbreiden van de testcapaciteit, het opleiden van medisch personeel en het aanschaffen van beschermende medische uitrustingen. Maar ook aan steunpakketten voor kleine en middelgrote ondernemingen in Europa en daarbuiten.”

De obligaties bieden ook een aantrekkelijk rendement. “In de meeste gevallen”, legt Jansen uit, “belegt APG in Covid-19-obligaties die worden uitgegeven door solide instellingen met een hoge kredietwaardigheid (AA of AAA). Het kredietrisico van AAA-obligaties is vergelijkbaar met het risico van Nederlandse staatsobligaties, terwijl de rente iets hoger is dan die op vergelijkbare obligaties.”

Richtsnoer

Om de uitgifte van Covid-19-obligaties te stimuleren, heeft APG een richtsnoer gepubliceerd met de criteria waaraan obligaties moeten voldoen om zich te kwalificeren als sociale of duurzame obligaties. Het is gedeeld met partijen die obligaties uitgeven, om hen aan te sporen zoveel mogelijk hoogwaardige Covid-19 obligaties uit te geven. “Als een van ’s werelds grootste beleggers in groene, sociale en duurzame obligaties, willen we onze verantwoordelijkheid nemen om de bestrijding van de Covid-19-crisis op een verantwoorde manier te ondersteunen”, besluit Jansen.

Meer over de RAAI ranking: https://www.top1000funds.com/2020/08/asset-owners-adapt-and-respond-to-covid/

Share Button