Nederland in top 10 ‘Beste landen voor groene investeringen 2020’

Bron
EY

De Renewable Energy Country Attractiveness Index (RECAI) rangschikt sinds 2003 om de twee jaar de 40 beste landen ter wereld op basis van de aantrekkelijkheid van hun investeringen in hernieuwbare energie en hun toepassingsmogelijkheden. De ranglijsten weerspiegelen beoordelingen van marktaantrekkelijkheid en wereldwijde markttrends. De RECAI is een initiatief van EY. In de nieuwe 2020-editie staat Nederland opnieuw in de top 10, op plaats 9.

Deze 2020-editie weerspiegelt een glimp van hoe de energiesector er in de toekomst uit zou kunnen zien op basis van COVID-19 lockdown-maatregelen, toen grote verminderingen van de vraag naar energie ertoe leidden dat het aandeel van hernieuwbare energiebronnen in de meeste regio’s enorm toenam. Lees het uitgebreide artikel over de resultaten en achtergronden.

Nederland pakt het tekort aan hernieuwbare energiebronnen aan

Een deal met Denemarken helpt Nederlanders om hun groene energiedoelstelling voor 2020 te halen.

Denemarken en Nederland hebben in juni overeenstemming bereikt over een statistische overdracht van hernieuwbare energie om deze laatste te helpen zijn groene energiedoelstelling voor 2020 te halen. Volgens de EU-overeenkomst betalen de Nederlanders € 100 miljoen (US $ 117 miljoen) voor 8 TWh aan hernieuwbare energie, met de optie om nog eens 8 TWh aan te schaffen als het Denemarken vóór augustus 2021 op de hoogte stelt. Denemarken is van plan de betaling te gebruiken om een ​​aanbesteding voor groene energie te financieren. waterstofproductieprojecten.

Ondertussen zoekt Nederland naar manieren om de toekomstige opwekkingscapaciteit van hernieuwbare energiebronnen te verbeteren. In september kondigde de Nederlandse transmissiesysteembeheerder TenneT plannen aan om samen te werken met de commerciële ontwikkelingsafdeling van het Britse National Grid aan een interconnector om offshore windcapaciteit te delen.

De onderzeese kabel zou tot 4GW aan Nederlandse en Britse offshore windproductie aansluiten op de energiesystemen van beide landen. Het zou de landen ook in staat stellen om eventuele overbodige transmissiecapaciteit te verhandelen. De bedrijven willen tegen het einde van 2021 een “pathfinder” -project ontwikkelen, met als doel om tegen 2029 een operationeel actief te leveren.

De deal zal beide landen helpen om de ambitieuze doelstellingen voor offshore windenergie die dit jaar zijn vastgesteld, te halen. De Britse premier Boris Johnson verhoogde de doelstelling van zijn land met 10 GW, tot 40 GW in 2030, in zijn keynote in oktober op de Conservative Party-conferentie, terwijl de Nederlanders hebben beloofd tegen 2030 11,5 GW aan offshore-capaciteit te bereiken, voordat ze 20 GW-40 GW meer toevoegen tegen 2050 .

(klik op de afbeelding om te vergroten)

Share Button