ASI: Beleg in vervuilers om portefeuille te vergroenen

Het lijkt tegenstrijdig: beleggen in bedrijven die tot de grootste CO2-uitstoters behoren om zo de overgang naar een emissievrije toekomst te ondersteunen. Toch is dat wat Aberdeen Standard Investments voorstaat. De crux is, zegt de Britse vermogensbeheerder, om bedrijven te kiezen die weliswaar veel CO2 uitstoten, maar een ambitieus en geloofwaardig plan hebben om daarin verandering te brengen. Die aanpak draagt meer bij aan vergroening dan het uitsluiten van bedrijven uit je beleggingsportefeuille.

“Zonder beleggingskapitaal kunnen deze bedrijven geen vooruitgang boeken,” zegt Thomas Leys, beleggingsstrateeg bij ASI, over ondernemingen die niet alleen een ambitieus klimaatdoel stellen, maar ook concrete stappen zetten om dat te verwezenlijken. Leys noemt het Franse bouwconcern LaFarge Holcim en de Portugese energiemaatschappij Energias de Portugal als voorbeelden.

LaFarge Holcim produceert cement, een activiteit met een buitengewone CO2-uitstoot. Het Frans-Zwitserse bedrijf hoort zelfs tot de grootste uitstoters in de MSCI All Countries World Index. Maar het heeft zich als doel gesteld om in 2030 de minste uitstoot te hebben van alle collega-cementproducenten. De ‘scope 1’ uitstoot moet dan met 17,5% gedaald zijn en de ‘scope 2’ uitstoot met 65%, vergeleken met 2018. De investeringen van het bedrijf weerspiegelen dit. De eerste emissievrije cementproductielocatie is in aantocht. Meer dan de helft van de R&D uitgaven gaan naar groene alternatieven. “Emissiebewuste beleggers zouden deze plannen moeten ondersteunen, ondanks de hoge emissies van vandaag,” vindt Leys.

Energias de Portugal (EDP) investeert grootschalig in hernieuwbare energie. Nog slechts 2% van de kapitaaluitgaven gaat naar “fossiel”, uitsluitend voor onderhoud van de bestaande conventionele centrales. In februari vervroegde EDP de uitfasering van kolencentrales met 5 jaar, naar 2025. “Een indrukwekkend emissietraject”, zegt Leys.

Juist bij de grootste CO2-uitstotende ondernemingen is de meeste emissiewinst te behalen. Die bedrijven zitten vooral in de energie- en bouwmaterialensectoren, en de tech-hardware- en transportsector. De kunst voor beleggers is om niet die bedrijven te kiezen die niet alleen een mooie doelstelling kiezen – emissievrij in 2050, zoals veel bedrijven doen – maar ook aantoonbaar daarin investeren en vorderingen maken. “Het gaat erom of de doelstellingen geloofwaardig zijn en de plannen om daar te komen ambitieus genoeg. Dat kunnen zien, stelt je als belegger in staat de bedrijven te selecteren die op de juiste weg zijn.”

Lees het volledige Engelstalige artikel van Thomas Leys, Investment Manager, Aberdeen Standard investments

Share Button