ING stelt ruim 20 miljoen euro beschikbaar voor opschalen ZonnepanelenDelen platform

Bron
ING

ING Sustainable Investments wordt aandeelhouder van financieringsplatform ZonnepanelenDelen. Een kapitaalinjectie van 2,2 miljoen euro wordt gebruikt voor het verder digitaliseren en opschalen van het platform, waardoor meer kleinzakelijke zonne-energieprojecten eenvoudig toegang krijgen tot financiering. Aan deze investeringsronde doen ook bestaande aandeelhouders DOEN Participaties en de Deense partij Obton mee. Daarnaast stelt ING 20 miljoen euro aan vreemd vermogen beschikbaar ten behoeve van duurzame projectfinanciering door het platform aan ondernemers.

ZonnepanelenDelen financiert via haar online platform met name kleinschalige zonne-energieprojecten door middel van projectfinanciering, financial lease en de uitgifte van obligaties. Door het financieringsproces te digitaliseren en de benodigde documentatie te standaardiseren is het voor minder grote projecten op deze manier mogelijk om aantrekkelijke financiering te verkrijgen.

Met het nieuw verstrekte kapitaal kan ZonnepanelenDelen haar marktpositie in Nederland uitbreiden en versterken, zoals de uitrol van een financial lease oplossing gericht op het MKB. Bij financial lease wordt de gebruiker direct eigenaar van de zonnepanelen. Daarnaast wordt de functionaliteit van het online platform uitgebreid en wordt het platform opengesteld voor alle lopende zonne-energieprojecten in Nederland. Met de 20 miljoen euro aan vreemd vermogen die ING beschikbaar stelt kan de totale capaciteit van het platform om zonne-energieprojecten mogelijk te maken groeien naar meer dan 100 miljoen euro komend jaar.

Directeur Business Banking van ING Nederland Annemein Kolk: “ZonnepanelenDelen is een innovatief financieringsplatform dat een belangrijke bijdrage kan leveren aan de energietransitie en is met name voor zon-op-dak projecten erg succesvol. Via onze investering vanuit ING Sustainable Investments in combinatie met de financiering van ING als bank aan het platform van ZonnepanelenDelen, wordt kleinschalige projecten een passende projectfinancieringsoplossing geboden, wat grootschalige uitrol mogelijk maakt.”

Kolk vervolgt: “We willen als ING graag de financiering van zonnepanelen voor ondernemers helpen bevorderen, zowel via onze eigen bankfinanciering als via de gestandaardiseerde alternatieve financieringsoplossingen die ZonnepanelenDelen biedt. Hiermee stellen wij mkb-bedrijven in staat om een substantiële bijdrage aan de klimaatdoelstellingen te leveren zodat de energietransitie zoveel mogelijk vaart krijgt. Onze verwachting is dat er veel vraag is naar dergelijke oplossingen en het is onze intentie om de financiering daarbij mee te laten groeien.”

Oprichter en directeur van ZonnepanelenDelen Sven Pluut: “Naast financiering bieden we als platform ook slimme oplossingen voor het succesvol realiseren en beheren van kleinzakelijke zonprojecten. Dankzij de productiedata en technische gegevens van ruim 1 miljoen gefinancierde zonnepanelen op ons platform gaan we een online zon-APK aanbieden. Deze check laat zien of je het maximale rendement uit je zonne-energieproject haalt en signaleert aandachtspunten. Ook wordt het mogelijk om projectinformatie met derden zoals installateurs en verzekeraars te delen en komen er slimme alarmfuncties die gemiste productie verminderen. Zo kan ons platform een cruciale rol gaan spelen in de operationele fase van zon-projecten, waarmee we eigenaren van zon projecten helpen om de opbrengsten te vergroten en de risico’s te verkleinen.”

Share Button