EIB steunt Protix bij het opschalen van haar duurzame eiwitproductie

Bron
Protix

De Europese Investeringsbank (EIB) heeft een overeenkomst getekend om Protix te ondersteunen bij de uitbreiding van haar duurzame eiwitproductie. De leningsovereenkomst is een belangrijke mijlpaal en biedt Protix, een producent van duurzame eiwitten voor diervoeding en  petfood, tot €37 miljoen aan extra middelen voor zijn internationale expansie. Deze overeenkomst is onderdeel van de InvestEU-doelstelling voor duurzame bio-economie en circulaire economie en werd mogelijk gemaakt met steun van het InvestEU-programma, dat gericht is op het genereren van meer dan € 372 miljard aan extra investeringen in de Europese Unie in de periode 2021-27.

EIB-vicevoorzitter Teresa Czerwińska zei: “Het ondersteunen van innovatieve oplossingen is een van de prioriteiten van de Europese Investeringsbank en we zijn zeer verheugd om de samenwerking met Protix aan te gaan. Deze financiering wordt ondersteund door het InvestEU-programma en stelt het bedrijf in staat zijn activiteiten uit te breiden en zijn technologieën toe te passen die bijdragen aan de duurzame ontwikkeling van oplossingen binnen de bio-economie.”

Protix CFO Lynn De Proft zei: “We zijn enthousiast over deze overeenkomst met de EIB, niet alleen vanwege de mogelijkheden die dit biedt voor verdere uitbreiding, maar ook als een klinkende bevestiging. Deze steun versterkt het feit dat onze industrie niet alleen een blijvende positie heeft, maar ook klaar is voor aanzienlijke groei. Na onze uitbreiding naar de Verenigde Staten en nu onze mogelijkheid om hetzelfde te doen in Polen, zijn we enthousiast om onze missie te versnellen om het voedselsysteem weer in balans te brengen met de natuur. Het vertrouwen van de EIB onderstreept ons bewezen vermogen om te leveren en markeert een nieuwe belangrijke stap in onze reis als gamechangers in de eiwitindustrie”.

Protix is het toonaangevende bedrijf op het gebied van alternatieve eiwitten voor gezonde en duurzame voeding voor huisdieren, aquacultuur, veevoer en organische meststoffen, en heeft een sleutelrol gespeeld bij de oprichting en ontwikkeling van de insecteningrediëntenindustrie. Het bedrijf is nu bezig met internationale expansie en wil zijn oplossingen op wereldwijde schaal leveren. Protix gelooft in gecontroleerde schaalvergroting en de geoptimaliseerde locatie zal drie tot vier keer groter zijn dan de bestaande fabriek. Het bedrijf onderzoekt momenteel verschillende locaties in Polen.

De EIB is van mening dat investeringen in innovatie, onderzoek en ontwikkeling, en menselijk kapitaal cruciaal zijn voor economische ontwikkeling. In 2022 bedroeg de steun van de EU-bank aan deze sectoren wereldwijd 17,93 miljard euro. In 2018-2022 bedroeg de steun van de EIB-Groep aan deze sectoren in Polen 4,65 miljard euro. Protix is opnieuw een goed voorbeeld van wat gerichte fondsen van de Europese Commissie kunnen bereiken om innovatieve Europese bedrijven te ondersteunen op belangrijke EU-beleidsgebieden die de Europese Groene Transitie stimuleren.

Share Button