The Protein Brewery, een leider in voedingsingrediënten op basis van schimmels, kondigt de succesvolle afronding aan van haar Serie B-financieringsronde van € 30 miljoen. Deze financiering markeert de volgende fase in de ontwikkeling van The Protein Brewery: het versterken van haar commerciële aanwezigheid, het verder ontwikkelen van Fermotein® – haar gepatenteerde mycoproteïne – en haar innovatieplatform ten behoeve van voedselproducenten wereldwijd, en het uitbreiden van de productiecapaciteit.
De ronde verwelkomde nieuwe investeerders, Invest-NL en de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij (BOM), naast de bestaande investeerders Novo Holdings, Unovis Asset Management en Madeli.
Opschaling en versterking van de wereldwijde positie.
Na de Serie A-financieringsronde vier jaar geleden heeft The Protein Brewery de basis gelegd om Fermotein® op grote schaal te commercialiseren. Deze nieuwe financiering zal worden gebruikt om:
- De verkoop- en toepassingsexpertise te versterken, zodat Fermotein® voldoet aan de behoeften van voedselproducenten wereldwijd.
- Fermotein commercialiseren in de Verenigde Staten en Europa, en de bedrijfsgroei in belangrijke marktsegmenten te versnellen.
- De productie in de Mijkenbroek-fabriek uitbreiden en zo onze gereedheid voor grootschalige commercialisering versterken.
- Het Fermotein®-innovatieplatform ontwikkelen en nieuwe mogelijkheden in voedings- en producttoepassingen ontsluiten.
“Deze financiering is een springplank voor wereldwijde expansie. Met Fermotein® bieden we niet zomaar een nieuw eiwit aan – we herdefiniëren hoe voedsel wordt bereid: voedzaam, duurzaam en schaalbaar tegen lagere kosten. The Protein Brewery is klaar om de eiwit- en vezeltransitie te leiden”, aldus Thijs Bosch, CEO van The Protein Brewery. “We staan nu op een beslissend moment: alle bouwstenen voor de bedrijfsvoering zijn aanwezig en we zijn klaar om te versnellen.”
Investeerders steunen de toekomst van voedsel
Als onderdeel van deze financieringsronde benadrukte Thomas Grotkjær, partner bij Novo Holdings, de schaalbaarheid van The Protein Brewery: “The Protein Brewery heeft de infrastructuur gebouwd, de basis gelegd en is nu gepositioneerd om biotechnologische voedingsinnovatie wereldwijd te introduceren. Deze financiering versterkt haar vermogen om daadwerkelijk impact te hebben op de voedingsindustrie.”
Daan Meijer, Investment Manager bij Invest-NL, benadrukte de rol van The Protein Brewery in het vormgeven van de toekomst van duurzame eiwitten: “Met zijn unieke, op fermentatie gebaseerde oplossing onderscheidt The Protein Brewery zich in de alternatieve eiwitmarkt en versterkt het de Nederlandse leidende positie op het gebied van voedselinnovatie. Als Nederlands bedrijf dat de eiwittransitie aanjaagt, zet The Protein Brewery een nieuwe standaard in duurzaamheid, een visie die we met trots ondersteunen.”
Daan van Lange, Senior Investment Manager & Teamleider Climate Tech van de BOM: “We ondersteunen The Protein Brewery al sinds de oprichting en het is bijzonder om te zien hoe het bedrijf opschaalt van een idee tot een volwaardige onderneming. The Protein Brewery is een uitstekend voorbeeld van hoe lokale innovatie wereldwijde impact kan hebben. En het gebeurt in Brabant. Dé Scale-Up Plant van Europa: een toonaangevende krachtpatser voor foodtech scale-ups en innovatie.”
Fermotein®: Een nieuwe grens in voedingsinnovatie
Fermotein® is een eiwitrijk en vezelrijk ingrediënt dat dankzij de smaak- en geurloze eigenschappen naadloos integreert in gebak en snacks, zuivelalternatieven zoals yoghurt en voedingsproducten zoals eiwitshakes, functionele repen en maaltijdvervangende dranken. In tegenstelling tot veel alternatieve eiwitten die een hoge kapitaalinvestering vereisen, is het productieproces van Fermotein® aanzienlijk minder kapitaalintensief, wat een kostenefficiëntere opschaling mogelijk maakt.
Centraal in deze schaalbaarheid staat de gepatenteerde schimmelstam van The Protein Brewery, die exclusief wordt gebruikt voor mycoproteïne. Het gepatenteerde proces maakt lage kapitaalinvesteringen en kosteneffectieve productie mogelijk, waarmee belangrijke industriële obstakels worden overwonnen die de betaalbaarheid en schaalbaarheid van alternatieve eiwitten lange tijd hebben beperkt.
Naast veelzijdigheid en schaalbaarheid levert Fermotein® een unieke mix van hoogwaardige eiwitten en essentiële vezels. The Protein Brewery onderzoekt de rol ervan bij verzadiging en een gezonde stofwisseling, met name via GLP-1-routes.
The Protein Brewery lanceert Fermotein® de komende maanden bij diverse klanten in de VS en breidt zijn activiteiten in Singapore uit. Het commerciële team bereidt zich tevens voor op de marktintroductie in de EU en het VK, die zal volgen zodra de wettelijke goedkeuring is verkregen.
“We zien dit als een beslissend moment – niet alleen voor The Protein Brewery, maar ook voor de volgende generatie binnen het voedselecosysteem. De toekomst van eiwitten draait om kwaliteit, voedingswaarde en duurzaamheid, en deze financiering zorgt ervoor dat we een sleutelrol zullen spelen in die toekomst”, aldus Thijs Bosch.


