Benelux lancering van Catalyzing Wealth for Change: Guide to Impact Investing door Julia Balandina Jaquier

Meer dan 180 private investeerders en hun adviseurs waren gisteren aanwezig bij de lancering van Catalyzing Wealth for Change: Guide to Impact Investing door Julia Balandina Jaquier. Triodos Investment Management organiseerde het event rondom de lancering van het boek in cultureel centrum De Balie in Amsterdam. In een interactieve sessie onderzochten de aanwezigen de kansen en uitdaging van impact investing.

Een groeiend aantal investeerders is op zoek naar investeringsmogelijkheden die zowel maatschappelijk als financieel rendement genereren. Marilou van Golstein Brouwers, voorzitter van de Management Board van Triodos Investment Management: In het licht van de UN Sustainable Development Goals, het klimaatakkoord van Parijs en een groeiend besef van de noodzaak tot verandering, worden meer en meer mensen zich bewust van de rol die geld kan spelen. Dit heeft tot gevolg dat zij actief op zoek gaan naar beleggingsmogelijkheden die een positieve bijdrage leveren aan de transitie naar een meer duurzame en menselijkere samenleving. Zij willen een blijvende impact realiseren met hun investeringen.”

Ondanks de groeiende interesse in impact investing vinden veel investeerders het nog moeilijk om pragmatische en succesvolle beleggingsstrategieën te ontwikkelen. Vaak weten ze niet waar en hoe te beginnen. Gebaseerd op haar jarenlange ervaring met impact investing en het succes van haar eerste Guide to Impact Investing uit 2011, heeft Julia Balandina Jaquier deze unieke, praktijk georiënteerde gids ontwikkeld, met als doel impact investing toegankelijker te maken.

Het doel van deze gids is niet om lezers ervan te overtuigen dat impact investing de enige weg vooruit is, maar diegenen die al geïnteresseerd zijn te helpen hun weg te vinden in het veld van impact investing. De gids verstrekt de lezers praktische en toepasbare kennis, effectieve handvaten en verschillende case studies, die hen helpen een pragmatische en impactvolle beleggingsstrategie te ontwikkelen en toe te passen”, aldus Julia Balandina Jaquier.

De gids bevat een unieke verzameling van 45 case studies van High Net Worth Individuals (HNWIs) uit 21 landen, waarin zij in gaan op hun motivatie, hun beleggingsstrategie en op details van hun portefeuilles. Daarnaast bevat de gids inzichten van 160 private investeerders, die zij gedeeld hebben tijdens diepgaande persoonlijke interviews. Catalyzing Wealth for Change is in eerste instantie gericht op HNWIs, hun family offices (FOs), stichtingen, familiebedrijven en hun adviseurs, maar verstrekt ook relevante inzichten in impact investing voor iedere professionele investeerder.

Herman Wijffels, Hoogleraar Duurzaamheid en Maatschappelijke Verandering aan de Universiteit van Utrecht, kreeg het eerste exemplaar van het boek overhandigd en hij deelde vervolgens zijn visie op het bewust omgaan met geld. “Impact investing staat aan de vooravond een meer gangbare praktijk in de investeringswereld te worden. Het tijdperk van uitsluitend gericht zijn op financieel gewin, soms zelfs ten koste van mensen en natuurlijke hulpbronnen, komt aan zijn einde. Om een duurzame toekomst te garanderen is een focus op maatschappelijke waarde van groot belang, en wanneer goed uitgevoerd leidt dat tevens tot een gezond financieel rendement”, aldus Wijffels.

De gids kwam mede tot stand dankzij het Swiss State Secretariat for Economic Affairs (SECO), en RVVZ en Stichting DOEN. De belangrijkste doelgroep van de gids zal hoofdzakelijk bereikt worden via strategische partners, waaronder geselecteerde financiële instellingen en netwerken van vermogenden. Triodos Investment Management is één van de strategische partners.

“Het gebrek aan effectieve educatieve middelen die bijdragen aan het kennisniveau van investeerders en hun adviseurs op het gebied van impact investing is een van de uitdagingen voor het verder ontwikkelen van de sector”, zegt Marilou van Golstein Brouwers. “Deze gids had niet op een beter moment uit kunnen komen – het is een praktische, goed doordachte en volledige gids, die gebruikt kan worden door zowel ervaren impact investeerders als investeerders die nieuw zijn in de sector. We zijn verheugd met Julia samen te werken om deze bijzondere gids beschikbaar te maken in de Benelux.” 

Over de auteur

Dr. Julia Balandina Jaquier, CFA, is een ervaren impact investeerder met meer dan 20 jaar ervaring en een internationaal erkende expert in dit vakgebied. Als gewaardeerd adviseur van een aantal van grootste Europese families, Internationale banken en de Zwitserse en Britse overhead, heeft Julia in de afgelopen 12 jaar bijgedragen aan de ontwikkelingen en implementatie van een breed palet van waarden gedreven investeringsprogramma’s. Julia is lid van verschillende raden en investment comités, waaronder SIFEM (Zwitserse DFI) en Unilever, en ze is adjunct professor aan St. Gallen University. Ze is auteur van een van de eerste boeken over impact investing (2011). Julia begon haar carrière in 1993 bij McKinsey, en vervulde vervolgens verschillende senior posities bij ABB Financial Services en AIG, waar ze de Europese direct private equity business managede.

 

 

Share Button