Verslag bijeenkomst Duurzame Financiering van De Groene Zaak

Donderdag 26 mei vond een unieke bijeenkomst plaats bij De Nederlandsche Bank (DNB) over duurzame financiering. Waar DNB nauwelijks externe bijeenkomsten toelaat kregen de partners van de Groene Zaak de kans om in het auditorium van DNB te luisteren naar de duurzame financiering activiteiten van DNB, FMO en Triodos.

Uitgangspunt voor de bijeenkomst is het idee dat ál onze financiële beslissingen, groot of klein, rechtstreeks of indirect invloed hebben op onze samenleving en leefomgeving. Of we nu pinnen, ons spaargeld ergens onderbrengen of een lening aanvragen. Dit betekent dat geld handelingsperspectief biedt, en dat je zelf dus richting kunt geven aan wat je ermee in gang zet. Partners van De Groene Zaak werden geprikkeld om naast hun duurzame ambities in hun eigen sector, hun eigen financiële stromen te verduurzamen. Met de invloed die je daarmee hebt zou je kunnen zeggen dat we allemaal bankier zijn.

Bert Boertje van DNB: “het is steeds vanzelfsprekender voor een organisaties als DNB om deel te nemen in een bijeenkomst als deze. Het denken omtrent MVO is bijgesteld de afgelopen jaren; ook binnen hun eigen organisatie. DNB neemt haar rol als katalysator in het proces naar een duurzame financiële sector serieus, uiteraard ook omdat niet-duurzame investeringen als steeds risicovoller worden beschouwd.”

Maarten Thijs van Triodos: “het eerste wat je aan je kind vraagt wanneer deze om geld vraagt is: wat ga je ermee doen? Waarom gebeurd dit niet met het geld dat wij aan onze banken toevertrouwen?” De Groene Zaak sluit zich aan bij het advies van Maarten om eens een gesprek met uw bank aan te gaan hierover en niet traditioneel te steggelen over één procentpunt meer of minder aan rente.

Met een borrel sloten we deze bijeenkomst gezamenlijk af.

Share Button