Verslag lezing Katherine Collins over ‘The Nature of Investing’

Katherine Collins is oprichtster en CEO van Honeybee Capital en auteur van het boek ‘The Nature of Investing: Resilient Investment Strategies through Biomimicry’. Met meer dan 20 jaar ervaring in de commerciële wereld van investeren in de US en geïnspireerd door de natuur en biomimicry, laat zij investeerders ‘outside the box’ denken om zo tot optimale investeringen en een veerkrachtig financieel systeem te komen. Elk fonds met Katherine aan het roer, overtrof zijn eigen benchmark. Op 9 mei vertelde Katherine Collins in het Rosarium te Rotterdam  haar persoonlijke verhaal en ging ze in op de grootste uitdagingen voor finance waarbij biomimicry kan helpen. Over het verschil tussen risico en onzekerheid, over het belang van verbinding en samenwerking en over veerkracht en stabiliteit. De bijeenkomst is mede mogelijk gemaakt door de Triodos Bank, de VBA, het SFL, de IUCN en biomimicryNL, Ministerie Economische Zaken en CoP FiNC (RVO).

Met een schets van hoe deze bijeenkomst tot stand is gekomen, opende Caroline van Leenders (senior transitiemanager duurzame ontwikkeling bij RVO.nl) de bijeenkomst over toepassen van biomimicry in finance. Het begon met het boek van Katherine Collins en gaandeweg haakten meer organisaties aan. Met elkaar werd de komst van Katherine mogelijk gemaakt. De diversiteit aan organisatoren zorgde ook voor diversiteit in de zaal: 40% finance, 20% groen, 10% wetenschap, 10% overheid, 10% media, 10% consultant en zelfs een theater-maker! Het ging in deze bijeenkomst niet om het vinden van investeringen voor groene projecten, maar om het vergroenen van het financieel systeem.

De kern van het verhaal van Katherine Collins is dat je voor betere investeringsbeslissingen kunt leren van de natuur door je af te vragen: wat zou de natuur doen? “What Would Nature Do? Ask yourself the question what is the function of your work, model, tool or indicator; what is the underlying goal?”

Zoek antwoorden op vragen in de natuur

Vanuit de zaal kwam de reactie dat bij herziening van het pensioenstelsel, niet meteen maatregelen moeten worden genomen, maar eerst goed gekeken moet worden naar wat mensen in de toekomst willen. Wat is eigenlijk de functie van ons pensioen? Katherine gaf raad over hoe om te gaan met deze lastige investeringsbeslissing. Haar advies was meer naar buiten te gaan voor inspiratie om tot een oplossing te komen voor complexe investeringsvraagstukken. Dit heeft ze zelf eerder ook gedaan: “Not to escape my profession but to inform my decisions”. Of, zoals Albert Einstein ook zei: “Look deep into nature, and then you will understand everything better”. Wanneer er grote veranderingen optreden hebben we veerkracht nodig. Vaak werken de economische modellen in deze situaties niet. Juist in de natuur staat aanpassingsvermogen wel centraal, bijvoorbeeld door het bouwen van nieuwe netwerken.

Biomimicry is de wetenschap, de kunst, van het nabootsen van de beste biologische ideeën uit de natuur om menselijke problemen op te lossen. Denk bijvoorbeeld aan plakband geïnspireerd door gekko’s. Het toepassen van biomimicry bij investeringen bevat daarnaast ook het kijken naar de veerkracht en diversiteit van een bedrijf en hoe een bedrijf verankerd is in zijn context. Double Dividend is zo’n partij die aandringt op diversiteit in het bestuur van bedrijven.

Modellen zijn te stug

In 2008 traden markten buiten de grenzen die in modellen voor mogelijk werden gehouden. Er kon niet meer worden gesproken van calculeerbare risico’s. Aldus Katherine gingen we van risico naar onbekende onzekerheid. Daarom moet een belegger altijd controleren of aannames nog kloppen en blijven zoeken naar de aanleidingen van gebeurtenissen.

“Blijf aannames controleren: Ceteris is not paribus”.

Katherine-CollinsVolgens Katherine proberen we nog steeds de echte wereld in modellen en risico-cijfers te vangen. Maar slechts 0,5 % van de processen in de natuur is gebaseerd op standaarden en herhaling. In de financiële wereld moeten we meer adaptieve systemen ontwikkelen om te blijven bestaan. Bijvoorbeeld door meer diversiteit in financiële producten, zoals beleggingsfondsen en Green Bonds, te hebben. “Don’t approach uncertainties like risks; risks can be managed with models but preparing uncertainties can only be done by building resilience via diversity.”

Begin is gemaakt

Op 9 mei 2016 is met de komst van Katherine Collins een start gemaakt om te leren van de natuur voor de financiële sector met een netwerk van mensen met diverse achtergronden. En we gaan verder, want er volgen nog meer initiatieven dit jaar.

Meer informatie: www.rvo.nl/CoP_FiNC en www.amborcreatie.nl/CoP_FiNC

Share Button