PGGM gaat maatschappelijke impact registreren op platform Sinzer

Bron
Sinzer

PGGM gaat samenwerken met advies- en softwarebedrijf Sinzer om beter inzicht te krijgen in de maatschappelijke impact van beleggingen. Bij impactbeleggen kijken beleggers behalve naar het financiële rendement ook naar de positieve impact op maatschappij en milieu. Steeds meer grote pensioenfondsen overwegen impactbeleggingen. Een probleem is dat er geen gestandaardiseerde manieren zijn de impact te beoordelen en te meten.

Platform

‘De samenwerking met Sinzer maakt het mogelijk impactdata die bedrijven rapporteren beter bij te houden’, zegt Cedric Scholl, trainee bij PGGM. ‘Sinzer heeft een platform ontwikkeld dat wij daarvoor kunnen gebruiken.’

Sinzer, gevestigd in Amsterdam, werkte niet eerder voor pensioenfondsen. Het bedrijf met acht werknemers heeft voornamelijk goede doelen en family offices als klanten. Het adviesbureau komt voort uit Noaber Foundation van ondernemer Paul Baan. Bij die sticthing was behoefte de sociale impact van beleggingen beter meetbaar te maken.

Indicatoren

‘De indicatoren om de impact te meten, bepaalt PGGM zelf’, zegt Scholl. ‘Denk aan vermindering CO2-uitstoot of de hoeveelheid water die is bespaard door een nieuwe technologie.’ Voor veel zaken zoals betere gezondheidszorg en een gezondere voedselproductie heeft PGGM wel indicatoren, maar kunnen bedrijven soms de gevraagde data nog niet leveren.

In meer financieel georiënteerde systemen worden zaken vaak omgerekend naar euro’s. ‘Wij doen dat niet, omdat de waarden die je koppelt aan waterbesparing of het toegankelijker maken van medische zorg subjectief zijn’, aldus Scholl.

Oplossingen

PGGM is bezig met stroomlijning van de rapportage van impactdata. Daar wil de pensioenbelegger de komende jaren zo’n veertig bedrijven bij betrekken die van PGGM het stempel ‘oplossing’ hebben gekregen. Die ondernemingen hebben een positieve invloed op milieu, water, voedsel of gezondheid. Dat zijn de speerpunten van het impactbeleggingsbeleid van PFZW.

In deze bedrijven steekt PGGM meer geld dan het op grond van de index zou doen. Voor PFZW belegt PGGM zo’n €1 mrd in dit soort impactvolle bedrijven. Dit zijn alleen de beursgenoteerde ondernemingen. In totaal heeft PGGM circa 150 beleggingen in oplossingen. Samen hebben die een gezamenlijke waarde van €9 mrd.

Impactbeleggen en de meting van de impact gaat een steeds belangrijker rol spelen in het beleggingsbeleid van PGGM. In 2020 wil de uitvoerder circa €20 mrd hebben belegd in ondernemingen met een positieve maatschappelijke impact.

(Door Sinzer overgenomen van website van Pensioen Pro en met toestemming van Sinzer hier geplaatst

Zie ook: https://www.pggm.nl/wat-vinden-we/Paginas/Next-step-in-meten-impact.aspx

Share Button