ABN AMRO en OVG gaan samenwerken voor duurzame kantoorgebouwen gefinancierd met groene lening

Bron
ABN AMRO

ABN AMRO en OVG Real Estate kondigen aan samen te werken aan de herontwikkeling van leegstaande panden. Vanaf deze herfst transformeren de partners in totaal ruim 50.000 vierkante meter commercieel vastgoed. Hierdoor komen er binnenkort vier nieuwe duurzame kantoorgebouwen op de markt, verspreid over Amsterdam en Rotterdam. Voor de financiering van dit project is de eerste officiële green loan, ofwel groene lening, van ABN AMRO ontwikkeld.

Met dit initiatief dragen ABN AMRO en OVG bij aan een besparing van ongeveer 750 ton CO2-uitstoot per jaar. De speerpunten van OVG bij de herontwikkeling zijn duurzaamheid, technologie en gezondheid. Met intelligente technologie en innovaties wil OVG een gezonde en productieve leef- en werkomgeving creëren en tegelijkertijd milieuvervuiling minimaliseren. De vastgoedprojecten zullen van een A-label voorzien zijn en minimaal 30% minder CO2 verbruiken. Hiermee voldoen ze aan de standaard van het Climate Bond Initiative.

Het design en de werkomgeving zullen moderne manieren van werken, een efficiënte werkcultuur en samenwerking tussen medewerkers stimuleren. Ook zullen de gebouwen over high-tech innovaties beschikken die werknemers naar eigen voorkeuren kunnen instellen met een mobiele app. Voorbeelden hiervan zijn een IP backbone, lokalisatie, geïntegreerde IoT systemen, licht, audio- en video-installaties, sensoren en Data Analytics & Radio Frequency Identifier (RFID).

Coen van Oostrom, oprichter en CEO OVG Real Estate: “We zijn verheugd deze mooie samenwerking met ABN AMRO aan te kondigen om leegstaande kantoorgebouwen te herontwikkelen naar verantwoord vastgoed. We onderschrijven de inzet van ABN AMRO voor duurzame projecten en hun durf om risico te nemen en kijken ernaar uit om onze kennis van duurzame, high-tech en slimme werkruimtes hiermee te combineren. We zien het als een uitdaging om samen bestaande panden zodanig te vernieuwen dat we bijdragen aan het halen van ambitieuze energiedoelstellingen.”

Green Loan

ABN AMRO ontwikkelde voor de financiering van de transformatie de eerste officiële green real estate loan van EUR 80 miljoen. Samen met OVG heeft ABN AMRO een financieringsraamwerk ontwikkeld volgens de ‘Green Bond Principles’. Ook voldoen de betreffende panden aan de standaard van het ‘Climate Bond Initiative’. Door de certificering volgens deze standaard hebben investeerders de garantie dat ze duurzaam investeren. Er ligt hiermee een innovatieve structuur waarmee investeerders indirect en straks ook direct kunnen investeren in de verduurzaming van Nederlands vastgoed.

Rutger Schuur, Directeur Real Estate Clients ABN AMRO: “We zijn trots op de samenwerking met OVG en enthousiast om met dit mooie project van start te gaan. Het uitgangspunt van OVG om met slimme oplossingen te verduurzamen is iets waar wij ons ook veel mee bezighouden. We hopen met de ontwikkeling van green loans in de toekomst dan ook vaker een brug te kunnen slaan tussen commercieel vastgoed en duurzame investeerders. Op deze manier kunnen geïnteresseerde partijen direct in verduurzaming participeren en de herontwikkeling van vastgoed in Nederland versnellen.”

Share Button