Ruim 2 miljard nodig voor verduurzaming vastgoed

Bron
ZorgVisie

Voor het energiezuinig maken van vastgoed in de langdurige zorg is een bedrag nodig van meer dan 2,2 miljard euro. Dat heeft bureau HEVO berekend in een marktverkenning in opdracht van ABN Amro. Het onderzoek is gisteren gepresenteerd op het vastgoedcongres van Zorgvisie.

Anja van Balen, sector banker bij ABN Amro, vindt het niet realistisch om aan de sector te vragen om fors te investeren in gebouwen met een leeftijd van meer dan 15 jaar. ‘De directe lasten stijgen dan sneller dan de instellingen kunnen opbrengen.’ HEVO schat dat er een bedrag van ongeveer 660 miljoen euro nodig is om dit vastgoed te verduurzamen. ‘Na een upgrade is dit vastgoed nog jaren bruikbaar. Wij zijn als bank bereid om dergelijke investeringen die zichzelf terugverdienen voor 100 procent te financieren.’ De instellingen moeten dan wel bankieren bij ABN Amro, ze moeten voldoen aan bepaalde financiële criteria en ze moeten de uitstoot van CO2 terugbrengen met 20 procent.

Lees het volledige artikel

Share Button