Cofinimmo geeft als eerste Europese vastgoedvennootschap Green and Social Bonds uit

Bron

Cofinimmo heeft op 02.12.2016 met succes de private plaatsing van haar eerste uitgifte van ‘groene en sociale obligaties’ (Green and Social Bonds) afgesloten voor 55 miljoen EUR over 8 jaar, met een vaste coupon van 2,00 %. De opbrengst zal dienen voor de (her)financiering van projecten die een positieve bijdrage leveren aan duurzame ontwikkeling. De plaatsing gebeurde bij institutionele investeerders via de banken Belfius, BNP Paribas (ook Global Coordinator) en Degroof Petercam. Dit maakt van Cofinimmo de eerste Europese vastgoedvennootschap die Green and Social Bonds uitgeeft.

De levering en betaling van de obligaties zal in principe plaatsvinden op 09.12.2016, onder voorbehoud van de naleving van de gangbare voorafgaande voorwaarden voor dit type transacties. Deze uitgifte bevestigt het engagement van Cofinimmo op vlak van duurzame ontwikkeling. Zij zal dienen voor de (her)financiering van specifieke gebouwen die recent werden opgeleverd of gerenoveerd, of die in ontwikkelingsfase zijn: enerzijds projecten met ecologische invalshoek, met kantoren waarvoor een duurzaamheids- en milieucertificering BREEAM of BREEAM In-Use (minstens Very Good) werd afgeleverd, en anderzijds projecten met sociale invalshoek, met zorgvastgoed dat gericht is op de huisvesting van kwetsbare of afhankelijke personen die specifieke zorg nodig hebben (bijvoorbeeld geriatrie, psychiatrie of gehandicaptenzorg). Deze operatie geniet een externe opinie door Vigeo Eiris, het bureau voor ESG (Ecologisch, Sociaal en Governance) onderzoek en diensten, voor haar overeenstemming met de Green Bond Principles 2016 en de Guidance for Issuers of Social Bonds van ICMA, alsook voor de ecologische en sociale doeleinden en het verantwoorde karakter van de uitgifte.

De projecten zullen worden geselecteerd volgens de criteria en procedures die door Cofinimmo zijn bepaald en door Vigeo Eiris zijn geëvalueerd als zijnde robust. Dankzij deze transactie verlengt Cofinimmo de gemiddelde looptijd van haar schuld en diversifieert zij haar financieringsbronnen, terwijl de schuldkost wordt geoptimaliseerd.

Jérôme Descamps, CFO van Cofinimmo: “Het succes van deze uitgifte is een beloning voor de strategie van Cofinimmo inzake Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen en de inspanningen van haar teams om de ecologische en sociale voetafdruk van haar portefeuille op lange termijn te verbeteren, wat bevestigd werd door een niet-financiële rating door Vigeo Eiris. Gezien deze geslaagde private plaatsing, kunnen wij gelijkaardige operaties overwegen voor de toekomst.

Het Belgische Instituut van de Bedrijfsrevisoren heeft Cofinimmo overigens erkend als sociaal verantwoorde onderneming door haar op 29.11.2016 de prijs voor het beste Belgische duurzaamheidsverslag in de categorie ‘grote bedrijven’ toe te kennen voor haar verslag mbt. het jaar 2015. “

Share Button