ING levert bijdrage aan MADASTER materialenpaspoort

ING Real Estate Finance heeft op 29 september 2017 een overeenkomst getekend voor deelname aan MADASTER, een registratiemethode voor materialen en gebouwen via een ‘materialenpaspoort’. Door in MADASTER van elk object automatisch een digitaal materialenpaspoort te genereren, wordt de weg gefaciliteerd naar een bouwcultuur zonder afval.

Het materialenpaspoort is in het leven geroepen om gebruik van recyclebare materialen te bevorderen en te investeren in slimme ontwerpen om circulariteit te ondersteunen en afval te reduceren. Het materialenpaspoort documenteert alle gebruikte bouwmaterialen en stelt vast waar en in welke hoeveelheid ze zijn toegepast, hoe ze zijn verwerkt of gemonteerd en wat hun financiële waarde door de tijd heen is. Het geeft daarmee voor het eerst een nauwkeurig beeld van de materiaalwaarde van een gebouw.

ING vindt de verduurzaming van vastgoed een topprioriteit. In de circulaire economie worden producten, onderdelen of grondstoffen zo efficiënt mogelijk hergebruikt, waardoor hun waarde behouden blijft, of zelfs meerwaarde kan worden gecreëerd en er geen sprake is van afval of uitstoot. Hergebruik van materialen gaat niet vanzelf. Dat betekent dat bedrijfsmodellen anders moeten, maar ook dat financieringsoplossingen anders gecreëerd moeten worden. Naast onderzoek en kennisdeling wil ING vooral ook samen met bedrijven optrekken om oplossingen te ontwikkelingen. Daarom heeft ING besloten een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van het materialenpaspoort. Begga Berben, regiodirecteur van ING Real Estate Finance en architect en initiatiefnemer Thomas Rau van Madaster ondertekenden vanmiddag de overeenkomst.

Het ‘kadaster voor materialen’

MADASTER is het ‘kadaster’ voor materialen. Grondstoffen zijn schaars maar gelimiteerd en moeten om die reden goed worden gedocumenteerd zodat zij ongelimiteerd beschikbaar blijven. Met behulp van het materialenpaspoort krijgen materialen een identiteit, waardoor ze nooit meer in de anonimiteit als afval kunnen verdwijnen.

“MADASTER fungeert als bibliotheek en generator voor materialenpaspoorten. We zijn erg blij dat ook ING dit platform ondersteunt”, aldus Thomas Rau. ‘MADASTER is er voor particulieren, bedrijven en overheden en wordt ontwikkeld onder toezicht van de Madaster Foundation.“

Begga Berben van ING Real Estate Finance: “We omarmen dit initiatief en ING gaat werken met MADASTER om restafval in vastgoed verder te reduceren en daarmee onze vastgoedklanten te helpen om hun vastgoed verder te verduurzamen.”

Share Button