Oost NL en EEI investeren in crowdfundingplatform Oneplanetcrowd

Oneplanetcrowd, een crowdfundingplatform voor duurzame ondernemingen heeft een investering van 1 miljoen euro verworven om haar verdere groeiambities waar te kunnen maken. Oost NL investeert vanuit haar participatiefonds in het crowdfundingplatform samen met Energy & Environment Investment (EEI), een Japanse investeringsmaatschappij gericht op de duurzame sector. De drie partijen gaan samenwerken om de financiering van de duurzame economie te versnellen.

Voordelen samenwerking

Met deze investering kan Oneplanetcrowd de organisatie versterken en het platform verbeteren, zodat zij een nog betere service kan bieden aan haar investeerders en ondernemers. De samenwerking met Oost NL en EEI brengt een aantal voordelen. Oost NL verbindt ondernemers in Gelderland en Overijssel met Oneplanetcrowd en biedt daarmee de ondernemers op lokaal niveau een extra financieringsvorm. Voor EEI is deze investering de eerste stap naar Europa en haalt met deze samenwerking kennis binnen over crowdfunding voor duurzame projecten. Voor Oneplanetcrowd biedt de samenwerking kansen om zowel nationaal als internationaal verder uit te breiden. 

Crowdfunding en duurzaamheid

Pieter Rhemrev, manager business unit Capital bij Oost NL: “Crowdfunding kan een cruciale rol spelen in het versnellen van de transitie naar een sterke economie in Oost-Nederland door het betrekken van ‘de crowd’ (het publiek)”. “Crowdfunding is naast een financieringsmiddel een perfect middel voor ondernemers om draagvlak en bekendheid te krijgen. Met je ‘crowd’ werk je gezamenlijk aan je missie die bijdraagt aan de duurzame economische transitie”, vult Coenraad de Vries, mede-oprichter van Oneplanetcrowd aan. “We zijn daarom erg blij dat we samen met Oost NL onze krachten bundelen en een bijdrage leveren aan maatschappelijke uitdagingen”, aldus De Vries.

Groei Oneplanetcrowd

Oneplanetcrowd groeit snel. Ongeveer 25.000 investeerders financierden meer dan 180 projecten. Onlangs haalde Oneplanetcrowd met fietsenmerk VanMoof het Nederlands recordbedrag van 2,5 miljoen euro middels een equity crowdfunding. De investering die Oneplanetcrowd nu zelf heeft verworven, gebruiken ze om het platform te verbeteren en de diversiteit aan investeringsmogelijkheden te vergroten. Om dat te bereiken worden de teams van IT’ers, accountmanagers en analisten vergroot.

Ambitie Oost NL

Oost NL versterkt de regionale economie en begeleidt ondernemers bij het vinden van de best passende financieringsvorm zodat ze sneller kunnen groeien. Met de investering uit het participatiefonds is Oost NL niet alleen aandeelhouder van Oneplanetcrowd, maar kan het ook crowdfunding toevoegen aan haar financieringsinstrumentarium. Ook biedt Oneplanetcrowd het Business Angels Netwerk van Oost NL een platform om hun diensten op een moderne wijze te etaleren en sneller en effectiever passende business cases te vinden. “Crowdfunding is een mooie moderne aanvulling om Oost-Nederlandse ondernemers in hun financieringsbehoefte te kunnen voorzien. We spelen in op de veranderende rol van de ROMs in het algemeen en Oost NL in het bijzonder, door op een innovatieve manier te bouwen aan een community van kansrijke initiatieven, innovatieve ondernemers en toekomstgerichte investeerders met maatschappelijke impact”, aldus Rhemrev.

Energy & Environment Investment, stap naar Europa

EEI, de De investering van EEI in Oneplanetcrowd past in haar strategie om in duurzame ondernemingen te investeren, wereldwijd. Zij zien deze eerste samenwerking in Nederland als een mooi begin om verder te groeien in Europa. De kennis die zij via Oneplanetcrowd zullen vergaren biedt kansen om duurzame crowdfunding te laten groeien in Azië. “In Japan hebben we al 20 jaar lage spaarrentes terwijl er een grote vraag is naar kapitaal voor groene energieprojecten en duurzame bedrijven,” aldus Shuichiro Kawamura directeur van EEI.

Ontstaan samenwerking

In 2012 nam StartGreen Capital het initiatief een eerste duurzaam crowdfundingplatform in Nederland op te richten. Startlife, een samenwerkingsverband tussen de Oost NL en Wageningen University & Research, mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Economische Zaken en provincie Gelderland, was vanaf het begin als partner betrokken bij Oneplanetcrowd. Oneplanetcrowd en Oost NL werken tevens als financiers samen bij verschillende bedrijven, zoals The eNose Company en Solease.

Share Button