Extra kapitaal voor ontwikkeling Dutch Windwheel

Vandaag is bij een werkbezoek aan The Green Village in Delft door Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat), gedeputeerde Adri Bom-Lemstra (Zuid-Holland) en MRDH-bestuurslid Maarten Struijvenberg bekendgemaakt dat het project Dutch Windwheel: ‘Smart Spaces as a Service’ financiële ondersteuning ontvangt vanuit de regeling IPC Zuid-Holland. De komende twee jaar ontwikkelen elf MKB’ers een slimme, circulaire en flexibele kantoor, hotel- en woonruimte. Hierbij werken bedrijven uit de interieurbranche samen met technologiebedrijven die gespecialiseerd zijn in sensoren en ICT.

Extra financiering vanuit IPC Zuid-Holland

In totaal wordt ruim € 772.000 geïnvesteerd in de ontwikkeling van de Dutch Windwheel. Het project ontvangt bijna € 291.000 subsidie vanuit de regeling Innovatie Prestatie Contract (IPC) Zuid-Holland. De MKB’ers investeren samen nog eens € 481.000. Het consortium werkt aan een innovatief totaalconcept waarbij bedrijven uit de interieurbranche samenwerken met technologiebedrijven in sensoren en ICT voor het ontwikkelen van een slimme, circulaire en flexibele hotel- en kantoorruimte.

Het uitgangspunt bij de ontwikkeling van de Dutch Windwheel is de “Well ™ standaard” en circulair ontwerpen. Door er tevens van uit te gaan dat het product tijdens de gebruiksduur in eigendom blijft van de producent (as-a-service) gaat men anders kijken naar het ontwerpproces en naar het materiaalgebruik. Daarnaast wordt met behulp van ‘smart sensoring & control’ continu data verzameld over gebruik en klimaat, ten behoeve van de automatische aansturing van onder andere luchtkwaliteit, energie, zonwering et cetera. Kortom, een ruimte die de gebruikers ontzorgt en een maximale comfortbeleving garandeert.

Projectpartners

Het IPC-cluster bestaat uit elf MKB’ers uit de interieurbranche en technologiebedrijven: Coors, DoepelStrijkers, Energy Floors, Kindow, Kok Houtagenturen, Mapiq, Physee, Quantified Air, Solid Factory, Wellsun en Studio Wynd. Zij worden de komende twee jaar ondersteund door Koninklijke CBM, branchevereniging voor interieurbouw en meubelindustrie,  die als penvoerder van het project optreedt.

De regionale ontwikkelingsmaatschappij van Zuid-Holland, InnovationQuarter en PNO Consultants zijn nauw betrokken geweest bij het opzetten van het innovatieproject en verkrijgen van de financiering. Verder wordt samengewerkt met de fieldlabs Stichting Innovatieprogramma Dutch Windwheel en The Green Village.

Internationale blikvanger

Medio 2015 presenteerden de Rotterdamse bedrijven BLOC, DoepelStrijkers en Meysters het plan voor de Dutch Windwheel: een iconisch gebouw dat onder meer woningen, hotels, kantoren en een attractie bevat. Het doel voor de realisatie is 2025 in Rotterdam. Het radicale ontwerp omarmt maximaal de mogelijkheden van energieproductie, circulaire economie, en beleving. Het is ontworpen voor doorgaande innovatie en hergebruik en wordt gebouwd met materialen afkomstig uit de Rotterdamse regio.

IPC Zuid-Holland

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK), de Provincie Zuid-Holland en de 23 gemeenten in de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) zetten ieder op hun eigen manier stappen om innovatief MKB in de regio de stimuleren. Samen stellen zij hier ruim één miljoen euro aan ondersteuning voor beschikbaar. Deze gezamenlijke financiële ondersteuning komt beschikbaar via een regionale variant van de IPC, een landelijke regeling van het ministerie die gezamenlijke innovatieprojecten van tien tot twintig bedrijven ondersteunt. Voor het eerst is deze regeling nu toegespitst op de kracht en ambities van een regio. Zuid-Holland kent veel innovatieve bedrijven die zichzelf én de regio kunnen versterken door samen te werken en de regio zo goed mogelijk voor te bereiden op de toekomst.

Share Button