Koningin Máxima houdt toespraak bij symposium Power of Partnerships – making finance work for women entrepreneurs

Hare Majesteit Koningin Máxima houdt maandag 12 maart in het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) in Amsterdam een toespraak bij het symposium ‘Power of Partnerships – making finance work for women entrepreneurs’, georganiseerd door de Nederlandse Ontwikkelingsbank (FMO) en het KIT in samenwerking met Better Future en het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het internationale symposium richt zich op de kwaliteit en toegankelijkheid van financiële producten en diensten voor vrouwelijke ondernemers. Uit onderzoek van de International Finance Corporation(IFC, 2014) blijkt dat financiële instellingen onvoldoende in staat zijn om vrouwelijke ondernemers van de juiste producten en diensten te voorzien. Wereldwijd heeft circa 70% van de vrouwelijke ondernemers weinig tot geen toegang tot de juiste financiering. Dit belemmert hen in hun groeiambities.

Koningin Máxima gaat onder meer in op het belang van verschillende financieringsmogelijkheden voor de ontwikkeling van vrouwelijk ondernemerschap. In haar functie voor de Verenigde Naties zet Koningin Máxima zich in voor veilige en betaalbare financiële diensten om de ontwikkeling van mensen te bevorderen.  Vrouwen en kleine ondernemingen hebben hierin speciale aandacht. Behalve Koningin Máxima spreken ook Saskia Vossenberg, onderzoeker en expert inclusieve financiering, gender en vrouwelijk ondernemerschap bij het KIT, Uthara Narayanan, oprichter van Buzz India en Mayra Buvinic, senior onderzoeker en expert op gender gerelateerde zaken en ontwikkeling bij de United Nations Foundation.

Deelnemers aan het symposium zijn vrouwelijke ondernemers, investeerders, banken, beleidsmakers, vrouwennetwerken en non-profitorganisaties. Naast de toespraken zijn er diverse workshops waarin kennis en ervaringen worden uitgewisseld.

Koningin Máxima is sinds 2009 speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor inclusieve financiering voor ontwikkeling. In deze functie adviseert zij de secretaris-generaal en zet zij zich wereldwijd in voor veilige en betaalbare toegang tot financiële diensten voor iedereen, met inbegrip van de lage inkomensgroepen en kleine en middelgrote bedrijven.

Koningin Máxima is beschermvrouwe van het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT).

Share Button