Morningstar Sustainability Indexes verslaan conventionele indices

De Morningstar Sustainability Indexes zijn gericht op beleggingen met een expliciet duurzaam karakter. Dat brengt niet alleen winst voor het milieu, maar ook meer financieel rendement, zo blijkt uit een vergelijking van de duurzame-indexfamilie met zijn conventionele concurrenten.

De range van op duurzaamheid gerichte indices die Morningstar heeft geconstrueerd, biedt beleggers de mogelijkheid om beleggingen te kunnen beoordelen op de mate waarin zij rekening houden met Environmental (milieu), Social (sociaal beleid) en Governance (goed ondernemingsbestuur).

Voor beleggers blijft het rendement altijd een sleutelelement. De meest gestelde vraag is nog altijd: ‘Betekent aandacht voor duurzaamheid bij beleggen dat ik daarvoor een deel van het rendement moet opofferen?’ Nee, zeker niet. Onderzoek van Morningstar wijst uit dat op duurzaamheid gerichte beleggingen het juist goed doen. In een artikel bekijkt Dan Lefkovitz, Morningstar’s Index Strategist, twee families van ESG-gescreende aandelenindices: duurzaamheid in brede zin en Low Carbon Risk.

De algemene conclusie is dat de benchmarks het in 2018 goed gedaan hebben. Hun selectie op duurzaamheidscriteria leidt tot een voorkeur voor bedrijven met gezonde balansen, grotere concurrentievoordelen en lagere volatiliteit dan hun conventionele tegenvoeters. Die uitkomsten komen overeen met andere studies van Morningstar die aantonen dat duurzame fondsen en indices goed presteren op de maatstaven die leiden tot een goed lange-termijn rendement voor beleggers.

Lees het volledige artikel

Share Button