Institutionele beleggers willen meer informatie over duurzaamheid van bedrijven in hun portefeuille

Institutionele beleggers met een beheerd vermogen van USD 33 biljoen willen nog steeds meer informatie van portefeuillebedrijven over de samenstelling van de raad van bestuur en bedrijfsstrategie en duurzaamheidsgerelateerde onderwerpen, volgens Morrow Sodali’s jaarlijkse Institutional Investor Survey, dat vandaag is gepubliceerd.

Het onderzoek belicht een aantal aandachtsgebieden voor beleggers die vooruitkijken naar stemvolmachten op de jaarlijkse aandeelhoudersvergaderingen van 2019:

  • Duidelijke formulering van de bedrijfsstrategie en -doelen van een bedrijf;
  • Bestuurdersvaardigheden, kwalificaties, ervaring en individuele bijdrage aan de effectiviteit van het bestuur;
  • Gedetailleerde zakelijke logica voor bestuursbesluiten en hun afstemming op strategie en financiële prestaties;
  • Klimaatverandering, de leidende duurzaamheidsrisicofactor.

De Morrow Sodali-enquête, de vierde editie op rij, werd uitgevoerd in december 2018. Zesenveertig mondiale institutionele beleggers, met een beheerd vermogen van USD 33 biljoen, reageerden op de enquête.

Enquête-respondenten gaven ook aan dat:

  • De kwaliteit van governance-beleid en -praktijken speelt nog steeds een cruciale rol wanneer beleggers beslissingen nemen over hun stemgedrag.
  • Beleggers zijn bezorgd dat kwartaalrapportage kortetermijngedrag van bedrijven en beleggers kan bevorderen, en dat kwartaalrapportage bovendien kan leiden tot overmatige afhankelijkheid van winstbenaderingen.
  • Beleggers zullen hun aandacht meer richten op de samenstelling en verantwoording van de raad van bestuur.
  • Bedrijven kunnen meer aandacht verwachten voor openbaarmaking en meer dialoog over de strategie voor klimaatverandering.
  • Uitvoerend loon kan het onderwerp zijn van collectieve inspanningen van instellingen door instellingen tijdens het algemene jaarvergaderingenseizoen.
  • Activistische campagnes met een geloofwaardig verhaal gericht op langetermijnstrategie zullen waarschijnlijk investeerdersondersteuning krijgen wanneer bedrijven een onduidelijke bedrijfsstrategie hebben.

Kiran Vasantham, Director of Investor Engagement: “Deze enquête biedt beursgenoteerde bedrijven waardevolle inzichten in de verwachtingen van investeerders en het stembeleid. Het is een wake-up-call voor alle bedrijven nu we het jaarlijks seizoen van aandeelhoudersvergaderingen binnengaan. Ik ben heel blij dat er zoveel beleggers aan de enquête hebben deelgenomen, omdat het een belangrijk overzicht biedt van de prioriteiten van vermogensbeheerders voor een breed spectrum van ESG-problemen. ”

Share Button