1,2 miljoen voor nieuwe fabriek voor brandwerend recyclebaar karton in Middelstum

Het Amsterdamse bedrijf Cellx krijgt bijna 1,2 miljoen subsidie voor de vestiging van een nieuwe fabriek in Middelstum. In de fabriek wordt brandwerend karton gemaakt, dat licht, sterk en volledig recyclebaar is. Als de fabriek goed gaat lopen, komen er naar verwachting 20 nieuwe banen. De subsidie komt uit de regeling Regionale Investeringssteun Groningen (RIG).

Brandwerende panelen

De brandwerende panelen van karton zijn voor allerlei toepassingen geschikt: stand- en interieurbouw, brandwerende deuren, plafonds en brandveilige verpakkingen. Zelfs bij een temperatuur van 1000 graden houdt het materiaal zich goed. Ook is het volledig recyclebaar. “Karton kan maar liefst zeven keer opnieuw worden gebruikt. Cellx bevat natuurlijke ingrediënten, tast het milieu niet aan en is biologisch afbreekbaar. Dat is een groot verschil ten opzichte van andere brandwerende materialen”, zegt operationeel directeur Jan-Joris van Dijk.

Vluchtelingenhuisje

De geschiedenis van Cellx begint in 2016, toen Lode Bruins,  de uitvinder van Cellx, een vluchtelingenhuisje van karton ontwierp. Om het huisje brandveilig te maken experimenteerde hij met golfkarton. Hij ontdekte dat karton brandwerend en sterker werd na behandeling met een zelf gemaakte vloeistof.

Banen in groene industrie

Gedeputeerde Patrick Brouns is blij met de komst van het innovatieve bedrijf. “In Groningen willen we meer banen scheppen in de groene industrie. De productie van brandwerend, licht en recyclebaar karton past daar goed bij. De komst van Cellx laat zien dat de RIG een goed instrument is om nieuwe bedrijven naar het Noorden te trekken.”

GROEIfonds

De Economic Board Groningen hielp het Amsterdamse bedrijf een geschikte locatie te vinden in Groningen en ondersteunt het bedrijf met een lening uit het GROEIfonds. In juni is het pand klaar, zijn de machines geïnstalleerd en gaat de productie starten. Het bedrijf zoekt nog medewerkers voor de productie, logistiek en de administratie.

Over de RIG

De doelstelling van de Regionale Investeringssteun Groningen (RIG) is om een impuls te geven aan het vestigingsklimaat en werkgelegenheid voor industriële bedrijven in de Eemsdelta en op de Campus Groningen. Voor de uitvoering van de RIG is in 2014 in totaal € 40 miljoen beschikbaar gesteld door het ministerie van Economische Zaken, de Economic Board Groningen (EBG) en de provincie Groningen uit het Ruimtelijk Economisch Programma. Vanuit het Nationaal Programma Groningen is € 12 miljoen toegevoegd. De RIG maakt deel uit van het programma van de EBG en van het provinciale programma Groningen@Work 2016-2019, dat als doel heeft de regio economisch versterken en daarmee zo veel mogelijk Groningers aan het werk te helpen. Het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) voert de RIG namens de provincie uit.

Share Button