Vlaamse overheid haalt in één dag 750 miljoen euro op via duurzame obligatie

De Vlaamse overheid heeft vorige week op één dag tijd 750 miljoen euro opgehaald met de uitgave van een duurzame obligatie. Met het geld wil de Vlaamse overheid duurzame en sociale projecten financieren rond bijvoorbeeld energie-efficiëntie of de bouw van scholen.

‘Vlaanderen kan mee profiteren van de gunstige marktomstandigheden. Dat er zoveel interesse is, ook bij buitenlandse investeerders, bewijst dat Vlaanderen een sterk merk is en duurzaamheid een extra troef’, zegt Vlaams minister van Financiën en Begroting Lydia Peeters.

Voor de tweede keer in een half jaar tijd geeft de Vlaamse Gemeenschap duurzame obligaties of sustainable bonds uit. Het gaat om obligaties die gericht zijn op de financiering van duurzame of sociale investeringen. Bij de eerste keer – half november 2018 – werd er op één dag 500 miljoen euro opgehaald bij 61 institutionele investeerders uit 11 verschillende landen. Dit keer was de interesse nog groter, met zelfs 117 potentiële investeerders uit 14 landen. De totale opbrengst bedraagt 750 miljoen euro. De obligatie loopt tot 2044 – 25 jaar dus – en heeft een coupon van 1,50 procent en een yield of een rendement van 1,567 procent.

Share Button