Rabobank verstrekt Agrosuper in Chili groene lening voor duurzame zalmteelt

In de afgelopen zes jaar heeft de Rabobank met hulp van het WNF het verkrijgen van een ASC-keurmerk en andere duurzame praktijken in de Chileense zalmsector gestimuleerd. De samenwerking hielp hen met het definiëren van duurzame doelen die objectief, meetbaar en uitdagend zijn voor de hele aquacultuur. Recentelijk overhandigden de Rabobank en WNF Chili een groene lening aan Agrosuper. Dit is de allereerste ‘groene lening’ in Chili.

Met de lening  kan Agrosuper een deel van haar recente aankopen in de Chileense zalmindustrie financieren. De lening is een overeenkomst voor zeven jaar en bevat duidelijke duurzaamheidsvoorwaarden. Agrosuper moet het antibioticagebruik in zalmkwekerijen terugdringen, het aantal ASC-certificaties verhogen en een hervormingsprogramma doorvoeren in zijn productiecentra.

“Met deze overeenkomst verklaren alle betrokken partijen dat ze duurzaamheid vooropstellen in de agrifood-sector,” zegt Luis Felipe Fuenzalida, financieel en administratief directeur bij Agrosuper.

Als vooraanstaande milieuorganisatie hecht WNF waarde aan de milieu- en sociale criteria in de risicobeoordeling van de financiële sector voor de zalmindustrie. WNF Chili stimuleert bovendien zogeheten ‘best practices’ die verband houden met issues zoals het gebruik van antibiotica in de industrie en de relatie met omliggende gemeenschappen.

Ricardo Bosshard, directeur WNF Chili: “De resultaten die we tot nog toe behaald hebben geven de burger moed. We zien al duidelijke resultaten. De criteria die RaboFinance heeft opgesteld in de lening aan Agrosuper bevatten niet alleen richtlijnen uit ons sociaal beleid, maar ook indicatoren die wij hebben opgesteld om de ASC-certificering te realiseren, evenals informatie over de effectmeting van het keurmerk.”

Een blijvend commitment

Duurzame productie (én daarbij winstgevend blijven) is voor zalmkwekerijen de enige manier om de wereldwijde honger naar zalm te voeden en de supermarktschappen te bereiken. “Agrosuper wil werken aan de duurzame toekomst van onze aquacultuurbusiness”, zegt Rafael Prieto, Head of Corporate Sustainability en Affairs bij Agrosuper. “Wat we bereikt hebben en waar we aan werken is niet alleen belangrijk voor ons bedrijf, het verbetert ook de kwaliteit en de reputatie van Chileense zalm en de wereldwijde zalmindustrie.”

“Doordat we een lening aanbieden met duurzaamheidsvoorwaarden, steunen we de klant op weg naar duurzame productie”, concludeert De Swart. “Het commitment van Agrosuper past mooi in onze gezamenlijke doelstelling: bijdragen aan een duurzame voedselproductie voor alle 9 miljard monden die de wereld in 2050 telt.”

Share Button