Vesteda eerste woningbelegger met uitgifte van een groene Euro obligatie

Vesteda heeft op 16 mei haar inaugurele groene obligatie succesvol uitgegeven. Dit is de tweede benchmark obligatie onder haar €2,5 miljard EMTN programma en tevens de eerste groene Euro obligatie geplaatst door een woningbelegger. De €500 mln obligatie kent een looptijd van 8 jaar met een 1,5% rentecoupon. De uitgifte van de obligatie was meer dan 6 keer overtekend. ABN AMRO heeft Vesteda als groene adviseur bijgestaan, tezamen met BNP Paribas, ING, Rabobank en SMBC Nikko als transactieadviseurs. De obligatie zal een notering krijgen aan Euronext Amsterdam.

De opbrengst van de obligatie zal worden gebruikt voor de financiering van woningen met een minimum A EPC energielabel en woningen met tenminste een verbetering van twee label-stappen tot een minimum C EPC energielabel.

Vesteda ziet duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid als essentieel voor de lange termijn waardeontwikkeling van haar portefeuille, de organisatie en de maatschappij waarin zij opereert. Door de focus op duurzaamheid komt Vesteda in aanmerking voor financiering in de vorm van een groene obligatie. Deze groene obligatie ondersteunt Vesteda’s duurzaamheidsbeleid en heeft bijgedragen aan het aantrekken van een bredere investeerdersgroep.

Voor het plaatsen van de groene obligatie heeft Vesteda een Green Finance Framework opgezet (https://www.vesteda.com/nl/over-vesteda/investor-relations/credit-investors.aspx). Onder dit framework kan Vesteda ook andere vormen van groene financiering plaatsen, zoals bankleningen en onderhandse leningen. Het framework heeft een opinie van Sustainalytics verkregen en de groene obligatie heeft een pre-uitgifte certificaat ontvangen van het Climate Bonds Initiative.

De opbrengst van de groene obligatie wordt volledig toegewezen aan de in aanmerking komende groene activa (woningen) van Vesteda. Vesteda zal rapporteren over de geschatte energiebesparingen en CO₂ reductie van de activa die aan de groene obligatie worden toegewezen.

“Wij zijn er trots op dat Vesteda de eerste woningbelegger is die een Euro groene obligatie plaatst en zeer verheugd dat de uitgifte succesvol was. Deze groene obligatie ondersteunt niet alleen ons duurzaamheidsbeleid maar helpt ons ook om de financieringsstructuur verder te versterken, een bredere investeerdersgroep aan te trekken, de gemiddelde rentevoet te verlagen en de gemiddelde looptijd van ons vreemd vermogen te verlengen”,aldus Frits Vervoort, CFO van Vesteda.

De Climate Bonds Initiative Certificering voor de inaugurele groene obligatie van Vesteda zet een hoge standaard voor duurzame investeringen in de woningsector. De gefinancierde activa zijn in overeenstemming met de doelstellingen van het Klimaatakkoord van Parijs. Wij zijn trots op dit leiderschap in groene financiering vanuit Nederland, zegt hoofd Climate Bonds Investor Engagement, Manuel Adamini.

Vesteda heeft een BBB+ credit rating, welke onlangs door rating agency Standard & Poor’s is herbevestigd. Naar verwachting zal de nieuw uitgegeven obligatie eenzelfde credit rating toegewezen krijgen.

Share Button