Borski Fonds haalt 21 miljoen euro funding op voor investeringen in vrouwelijke ondernemers

Het Borski Fonds heeft 21 miljoen euro opgehaald om te investeren in scale-ups met een vrouw aan het roer. Het Borski Fonds is het eerste Nederlandse venture capitalfonds dat zich richt op het stimuleren van vrouwelijke ondernemers in Nederland. ABN Amro, ING en Rabobank hebben zich gezamenlijk gecommiteerd aan het fonds. De banken investeren elk vijf miljoen euro.

Uit internationale en nationale data blijkt dat scale-ups van vrouwelijke ondernemers moeilijk aan groeikapitaal komen. Het Borski Fonds brengt daar verandering in en ziet kansen. Met deze nieuwe funding is de ambitie om te investeren in bedrijven die groeikapitaal nodig hebben, bijvoorbeeld om aan de slag te gaan met innovaties in HR en Femtech. De komende vijf jaar kunnen 15-20 bedrijven verder worden geholpen.

The Next Women, een ondernemersnetwerk gericht op vrouwelijke ondernemers, en StartGreen Capital, de grootste fondsmanager in duurzaamheid in Nederland, hebben het Borski Fonds onder hun hoede. Simone Brummelhuis is oprichter van The Next Women en tevens initiatiefnemer en fonds directeur van het Borski Fonds. “Venture capital investeerders zijn overwegend mannen, die vaak de neiging hebben te investeren in gelijkgestemden. Zo zijn er dus ook vrouwen die überhaupt niet aankloppen bij deze partijen, waardoor vrouwen niet altijd het risicokapitaal krijgen dat ze verdienen.”

Deze nieuwe bron van funding wordt aangewend om de kracht van vrouwelijke ondernemers en teams met diversiteit te stimuleren en hun bedrijven te helpen groeien. “De ambitie om ooit onder de vlag van The Next Women een venturefonds te openen was er altijd al. Inmiddels hebben we gezien dat er volop interesse en voldoende dealflow is. Nu is het, samen met Laura Rooseboom van StartGreen Capital, tijd voor de volgende stap met het Borski Fonds. Ik ben blij dat het zover is!”

Daphne de Kluis, CEO Commercial Banking bij ABN AMRO: “In de praktijk zien we dat vrouwelijke ondernemers lastiger toegang hebben tot kapitaal. Van alle start- en scale-up financieringen gaat slechts een paar procent naar vrouwelijke ondernemers. We leveren graag een bijdrage aan het Borski Fonds en zijn er van overtuigd dat het fonds een positieve bijdrage zal hebben op het vrouwelijk ondernemerschap in Nederland.

Annemein Kolk, directeur Grootzakelijk bij ING in Nederland: “Vrouwelijke ondernemers verdienen meer aandacht van investeerders en banken. Uit onderzoek blijkt dat hoewel vrouwen doorgaans minder kapitaal ter beschikking krijgen dan mannelijke ondernemers, zij toch ruim tweemaal zoveel omzet op het geïnvesteerde kapitaal genereren. Door met het Borski fonds deze ondernemers meer financiële ruimte te geven, wordt potentieel gemobiliseerd wat nu onbenut blijft.”

Jan van Nieuwenhuizen, directeur Wholesale bij Rabobank: “Het is een goede stap dat de drie Nederlandse grootbanken zich gezamenlijk hebben gecommitteerd aan het Borski Fonds. Naast de sterke businesscase die rendement zal opleveren, geeft het fonds een boost aan het vrouwelijk ondernemerschap in Nederland. Hier liggen zeker kansen die nu nog onvoldoende benut worden.”

Naast de drie grootbanken investeren ook Van Lanschot, family offices en een groot aantal informele investeerders. Die laatsten worden ook betrokken bij de bedrijven waarin zal worden geïnvesteerd door het Borski Fonds. Het fonds heeft de ambitie om het komend jaar nog meer investeerders aan te trekken.

Share Button