Schroders committeert zich aan het integreren van ESG in al zijn beleggingen in 2020

Schroders kondigt aan ESG-factoren, op het gebied van milieu, maatschappij en ondernemingsbestuur, in 2020 integraal onderdeel te maken van al zijn beleggingen. 

Op dit moment voldoet ruim 50% (£230 miljard) van het belegde vermogen aan de duurzaamheidscertificering die het bedrijf in 2017 invoerde. De bedoeling is dat eind 2020 alle beleggingsfondsen aan deze eisen voldoen.

De certificering – onderverdeeld in de categorieën “gescreend”, “geïntegreerd”, “duurzaam” en “impact”  – maakt duidelijk op welke manier in de producten rekening wordt gehouden met ESG-factoren. Dit heeft tot doel de beleggers duidelijkheid te geven over de verschillende rollen die ESG in het beleggingsproces speelt en zal worden vermeld op de factsheets van de fondsen.

“Gescreende” beleggingsfondsen sluiten beleggingen in bepaalde activiteiten actief uit, terwijl “geïntegreerde” beleggingsfondsen in het hele beleggingsproces standaard rekening houden met ESG-criteria.

“Duurzame” fondsen proberen de duurzaamste bedrijven in een vergelijkingsgroep te vinden en het predicaat “impact” is van toepassing op fondsen die vooral tot doel hebben specifieke en meetbare ESG-impact te hebben.

Jessica Ground, Global Head of Stewardship bij Schroders: “We weten dat beleggen maatschappelijke waarde kan creëren. Daarom streeft Schroders ernaar in zijn onderzoeken en in alle beleggingsbeslissingen rekening te houden met ESG-aspecten, voor alle sectoren en alle beleggingscategorieën. Als actieve vermogensbeheerder beschouwt Schroders duurzaam beleggen als een onlosmakelijk en noodzakelijk onderdeel van zijn verantwoordelijkheid. Steeds meer beleggers willen dat ESG-factoren in hun portefeuille worden meegewogen, en Schroders zoekt voortdurend naar effectievere manieren om ESG in alle beleggingsactiviteiten te integreren. Het is niet alleen een kwestie van lijstjes afvinken.

Beleggingsteams die de ESG-certificering willen gebruiken, moeten een streng proces doorlopen dat wordt beoordeeld en goedgekeurd door Jessica en Andrew Howard, Head of Sustainable Research bij Schroders. Alle certificeringen worden bovendien jaarlijks geëvalueerd.

De beleggingsteams moeten een paper opstellen waarin de rol van ESG in hun beleggingsfilosofie en -activiteiten wordt beschreven en ruimschoots wordt aangetoond dat ze een systematische, strikte ESG-analyse toepassen. Via case studies moeten ze de impact op hun portefeuilles laten zien. Eerder dit jaar werd Schroders’ inzet voor verantwoord beleggen voor het vijfde achtereenvolgende jaar erkend met de hoogste onderscheiding.

De Principles for Responsible Investment (PRI), een invloedrijk wereldwijd beleggersinitiatief dat door de Verenigde Naties wordt ondersteund, kende Schroders een A+ toe voor de gehele strategie en bedrijfscultuur op het gebied van duurzaam beleggen. Slechts 25% van de wereldwijde vermogensbeheerders kregen deze A+-rating. Schroders maakt bovendien bekend dat het zijn wereldwijde activiteiten vanaf 1 januari 2020 koolstofneutraal zal uitvoeren.

Afgelopen maand kondigde Schroders aan dat zijn doorlopende kredietfaciliteit is omgezet in een faciliteit die gekoppeld is aan zijn ESG-prestaties. Met deze innovatieve stap onderstreept Schroders zijn commitment aan duurzaamheid in zowel bedrijfsvoering als beleggingen.

Share Button