Miljoeneninvestering in Meatable brengt duurzame vleesproductie stap dichterbij

Bron
Meatable

Nederlandse start up Meatable heeft afgelopen week aangekondigd dat het €9 miljoen aan nieuwe investeringen heeft opgehaald in een seed funding ronde. Dit brengt het totaal aan ontvangen investeringen sinds de oprichting in 2018 tot €12 miljoen. Meatable gaat de nieuwe investeringen gebruiken om de ontwikkeling van hun technologie ten bate van duurzame vleesproductie te versnellen. De ambitie is om in de zomer van 2020 een eerste varkensvlees prototype te presenteren. Exclusieve toegang tot gepatenteerde technologie, waarmee Meatable een unieke positie heeft in de markt, zal het mogelijk maken om dit doel te bereiken.

De nieuwe investeringen komen voornamelijk van bestaande investeerders waaronder VC firm BlueYard Capital, met aanvullende investeringen van onder meer angel investeerders Taavet Hinrikus, mede-oprichter van Europese ‘unicorn’ TransferWise, en Albert Wenger, Venture Capitalist bij het Amerikaanse investeringsfonds Union Square Ventures. De Europese Commissie heeft ook fondsen ter beschikking gesteld middels hun Eurostars Programma.

’We zijn heel trots om deze nieuwe investeringsronde, waarmee we de groei van ons bedrijf kunnen versnellen, te mogen aankondigen, zegt Krijn de Nood, mede-oprichter en CEO van Meatable. Wij geloven dat niemand het eten van vlees hoeft op te geven. Onze missie is om aan de wereldwijde behoefte aan vlees te voldoen zonder hierbij schade toe te brengen aan mens, dier of de planeet. We zien de ondersteuning van de Europese Commissie via hun Eurostars programma als bewijs dat ons vlees wordt gezien als een legitieme oplossing voor de ambitieuze agenda van de Europese Unie op het gebied van klimaatverandering.

Taavet Hinrikus, mede-oprichter en voormalig CEO van TransferWise, een van de eerste Europese Unicorns: ‘’ Er kunnen mooie dingen ontstaan wanneer je een geweldig team en een 10x beter product samenbrengt met een enorme markt. De unieke gepatenteerde technologie waar Meatable toegang toe heeft, biedt alle ingrediënten die nodig zijn om de volgende Europese unicorn te worden.’’

Cultivated meat vormt samen met plantaardige vleesvervangers een mogelijke oplossing om de wereldpopulatie op een duurzame manier te voeden. Industriële landbouwpraktijken zetten de reeds beperkte water -en land voorraden onder druk en zijn daarnaast verantwoordelijk voor 14-18% van de door mensen veroorzaakte uitstoot van broeikasgassen. Vergeleken met de traditionele productie van vlees kan deze methode van vleesproductie watergebruik tot 96% en grondgebruik tot 99% verminderen en kan het daarnaast door efficiënt energiegebruik emissies drastisch naar beneden brengen

Er is echter een significante barrière om cultivated vlees op de markt te brengen. Het kan maanden duren om de cellen te maken die nodig zijn om het vlees te produceren, en er is nog geen partij die heeft uitgevonden hoe er een constante toevoer van pure cellen kan worden geproduceerd. Meatable’s technologie, die voortbouwt op Nobelprijs winnend onderzoek en is ontwikkeld door wetenschappers van Stanford University en de University of Cambridge, kan de grote aantallen cellen die nodig zijn om het vlees te maken in slechts een paar dagen tot weken produceren. Er is maar 1 cel nodig om het proces te starten. Deze cel wordt uit een levend dier gehaald en dit proces verloopt geheel pijnloos. En omdat het van een dier komt, is het vlees dat wordt gemaakt, 100% echt vlees. Naast de reeds bestaande rund cellijn heeft Meatable recentelijk ook een varkens cellijn toegevoegd aan het productportfolio.

Philippe Vanrie, Head of the EUREKA Association en verantwoordelijke voor het  Eurostars-2 programme: ‘’We zijn zeer verheugd dat Meatable, een dynamische start up in de cultivated meat sector, de potentie heeft om een unieke en innovatieve technologie te ontwikkelen dankzij de support die is verkregen via het Eurostars Programme. We beseffen dat de technologie die door hen is ontwikkeld een significante en positieve impact heeft op vleesproductie, en daarmee ook op klimaatverandering. ‘’

‘’Het is onze missie om de nummer 1 keuze voor duurzaam en efficiënt geproduceerd vlees te worden. Om die missie te verwezenlijken zullen we de grootste uitdaging van de cultivated meat industrie moeten oplossen en dat is opschaling. Met de presentatie van ons eerste varkensvlees proefproduct, gepland in de zomer van 2020, hopen we te laten zien dat we wezenlijke stappen maken in het vervullen van onze missie, zegt de Nood.

Over Meatable

Meatable is een Nederlandse start up met als missie om op grote schaal duurzaam vlees te produceren. Toegang tot unieke, gepatenteerde technologie stelt hen in staat om op hoge snelheid vlees te produceren, zonder dat dieren hieronder lijden.. Meatable is in 2018 opgericht door Krijn de Nood (CEO), Daan Luining (CTO) en Dr. Mark Kotter (Principal Inventor of OPTI-OX technology) en is sindsdien gegroeid naar een team van 14 mensen, waaronder 12 wetenschappers met unieke expertise op verschillende vakgebieden. Het bedrijf is gevestigd op de Biotech Campus in Delft.

Over Eurostars

Het Eurostars programma is een gezamenlijk programma van EUREKA en de Europese Commissie met als doel om innovatieve productontwikkeling in Europa te ondersteunen en daarnaast te helpen om toegang tot internationale markten te vergemakkelijken.

Share Button