Triodos Renewables Europe Fund financiert het GIGA Rhino Energy Storage Systeem

GIGA Storage kondigt met trots aan dat Triodos Renewables Europe Fund EUR 1,2 miljoen heeft gefinancierd door middel van een achtergestelde lening in Giga Rhino, een lithium-ion energieopslagsysteem dat gekoppeld wordt aan het elektriciteitsnet. Het project bevindt zich op het testcentrum van Wageningen University & Research nabij Lelystad (NL) en heeft als uiteindelijke doel het aandeel van hernieuwbare elektriciteit in het net te vergroten. De financiering van het Giga Rhino systeem is de eerste financiering van Triodos Renewables Europe Fund (zie website) in flexibiliteit, een van de drie pijlers van de financieringsstrategie van het fonds.

Het Giga Rhino energieopslag systeem heeft een vermogen van 12 MW en is het krachtigste elektriciteitsopslag project van Nederland. Met een volledig jaar aan cycli zou de CO2-uitstoot met 12,5 miljoen kg kunnen verminderen en de elektriciteit die jaarlijks in de batterij is opgeslagen, kan worden vergeleken met het elektriciteitsverbruik van ongeveer 5.000 huishoudens in Nederland. Het project wordt momenteel gebouwd en zal naar verwachting in het laatste kwartaal van 2020 operationeel zijn.

Giga Rhino is een dochteronderneming van Giga Storage B.V., een ontwikkelaar van energieopslagsystemen in Ouderkerk aan de Amstel (NL). Lars Rupert, CFO van Giga Storage: “Wij zien deze financiering als een bevestiging van de kracht en waarde van ons project. We concluderen met plezier dat Triodos Renewables Europe Fund hun focus blijft houden op investeren in duurzame projecten, ook in deze lastige tijden”.

Vincent van Haarlem, fondsmanager van het Triodos Renewables Europe Fund: “Door projecten voor opslagcapaciteit te financieren, nemen we een bredere verantwoordelijkheid in de energietransitie. Opslagcapaciteitsdiensten vergroten de gereedschapskist van de netbeheerder en vergroot het vermogen om elektriciteitsstromen te balanceren, waardoor meer hernieuwbare-energieprojecten kunnen worden aangesloten”.

Share Button