Aquafin haalt projectfinanciering op met groene obligatie

Bron
Aquafin

Aquafin gaf een eerste groene obligatie uit onder zijn nieuwe Green Finance Framework. Het bedrijf haalde hiermee 125 miljoen op bij institutionele beleggers die willen investeren in duurzame en maatschappelijk relevante projecten.

Jaarlijks brengt Aquafin voor ruim 150 miljoen aan projecten op de markt voor de uitbouw en de optimalisatie van de Vlaamse rioolwaterzuiveringsinfrastructuur. Omdat Aquafin de projecten prefinanciert voor het Vlaamse Gewest, moet het bedrijf veelvuldig financiering ophalen.

Green Finance Framework

Alle projecten waarvoor Aquafin financiering zoekt, dragen bij tot het verbeteren van de waterkwaliteit en een slim waterbeheer op het Vlaamse publieke domein. Dat investeringen in duurzame projecten in de lift zitten, stelde het bedrijf al vast toen het in 2015 een eerste groene obligatie uitgaf. Met een Green Finance Framework wil Aquafin nieuwe potentiële investeerders aantrekken door hen gestructureerde informatie aan te bieden over de ecologische impact van de projecten waarvoor het financiering zoekt. Het bedrijf engageert zich ook om jaarlijks over die impact te rapporteren.

Zoals de markt het vraagt, werd het Green Finance Framework geëvalueerd door een onafhankelijke externe partij. Sustainalytics omschrijft het Framework als geloofwaardig, impactvol en aansluitend bij de Green Bond en Green Loan Principles.

Eerste obligatie

Ondertussen bracht Aquafin een eerste obligatie onder het Green Finance Framework op de financiële markt, begeleid door ABN AMRO. De uitgifte wekte de interesse van heel wat voor Aquafin nieuwe investeerders. In totaal werd er 125 miljoen euro opgehaald voor nieuwe projecten.

Onze uitgifte loopt over tien jaar, heeft een uitgesproken groen karakter en is genoteerd op Euronext Growth,” zegt directeur Finance Johan Maes. “Aquafin kan zijn investeerders al jaren een zeer sterke rating (Aa2, stable outlook – Moody’s) voorleggen. Dat, en het ‘green label’ van deze obligatie, heeft veel meerwaardezoekers onder de investeerders overtuigd om voor het eerst in onze projecten te investeren.

In de toekomst wil Aquafin nog meer schulden uitgeven onder het Green Finance Framework, zoals bijvoorbeeld groene bancaire leningen.

Share Button