Investeringsmaatschappij NPM Capital neemt een meerderheidsbelang in CT Energy en Ealyze

Investeringsmaatschappij NPM Capital neemt een meerderheidsbelang in CT Energy en Ealyze. CT Energy is actief op het terrein van innovatief energiemanagement voor de zakelijke energiegebruiker. Ealyze, ook bekend als Het Meetbedrijf, plaatst, beheert, en onderhoudt slimme energiemeters voor de zakelijke markt.

De overnames zijn een nadere invulling van de investeringsstrategie van NPM Capital in de duurzame energiesector en volgen op het meerderheidsbelang dat de investeringsmaatschappij eerder nam in Rooftop Energy (juni 2019), Greenspread (februari 2020) en Solaris Industria (februari 2020). Partijen maken verder geen financiële details van de twee transacties bekend.

Jeroen de Haas, oud-topman van Eneco en voorzitter van de combinatie van bedrijven zegt in een toelichting: “Wij zijn blij dat wij nu heel concreet verder invulling kunnen geven aan onze acquisitieagenda die naast schaalvergroting in duurzame opwekcapaciteit ook gericht is op verbreding van onze dienstverlening in de energieketen. Met deze acquisities sluiten we als het ware de energieketen en brengen we duurzame opwek en verbruik zo dicht mogelijk bij elkaar. Het is onze overtuiging dat deze nieuwe manier van werken en het daarmee verkorten van de keten de enige juiste is in een energiesysteem wat in toenemende mate is gebaseerd op decentrale en volatiele opwekbronnen dichtbij de verbruiker.”

Met de totale groep zegt De Haas straks zakelijke klanten heel concreet in staat te stellen hun eigen energietransitie de komende jaren te realiseren. “Robuuste energie-data staan aan de basis van de noodzakelijke energietransitie. De afgelopen jaren hebben CT Energy en Ealyze beide leidende proposities in de energieketen ontwikkeld met een sterke focus op het genereren en de strategische inzet van deze data. Binnen de groep zijn we nu druk bezig om de verschillende producten en diensten die we inmiddels bij elkaar hebben te combineren tot een totaalpropositie waar we de zakelijke markt later dit jaar over zullen informeren.”

Over CT Energy

Sinds de liberalisering van de energiemarkt in 2004 levert CT Energy innovatief energiemanagement voor de zakelijke energiegebruiker. CT Energy zet zich in voor transparantie van de prijsvorming van energie door de toegang tot de energiemarkten te bevorderen. Door slimme data-gestuurde oplossingen zet het bedrijf zich tevens in voor het verbeteren van de energieprestatie en verduurzaming van bedrijven. Ook zorgt CT Energy voor live inzicht in verwachte uitgaven en concrete besparingsmogelijkheden om zo de totale kosten van energie voor klanten te verlagen.

Door de jaren heen is CT Energy een belangrijke speler in de energiemarkt geworden en bedient het vele organisaties in branches zoals overheid, retail, zorg en automotive. De diensten van CT Energy zijn data-gestuurd en worden ondersteund door platformtechnologie. De meest recente disruptieve ontwikkeling van CT Energy richt zich op het inzetten van deze platformtechnologie om rechtstreeks, zonder tussenkomst van een energieleverancier en elk uur ‘gematched’, duurzame energieproductie aan afnemers te verhandelen. Echte duurzame verbindingen dus. Hiermee bereidt CT Energy de zakelijke afnemer voor om mee te doen in de ‘data-gestuurde energie-economie’. Het bedrijf opereert vanuit Haarlem met een team van 20 medewerkers. Dit aantal zal naar verwachting groeien. Oprichter en algemeen directeur Stefan Hooijer en het management team van CT Energy blijven actief als aandeelhouder in de totale groep bedrijven.

Stefan Hooijer zegt: “Wij zijn verheugd met de bundeling van onze duurzame krachten. De kennis en slagkracht binnen de groep stellen ons in staat om onze vernieuwende diensten in te zetten bij een grotere groep energiegebruikers en ook samen echt te werken aan de nodige verbeteringen in de energieketen.”

Over Ealyze

Ealyze, ook handelend onder de naam Het Meetbedrijf, is inmiddels 10 jaar succesvol actief op de energiemarkt. De snelgroeiende onderneming plaatst, beheert, en onderhoudt slimme energiemeters voor de zakelijke markt. Ealyze leest de energiemeters dagelijks uit voor inmiddels enkele duizenden zakelijke klanten en onderscheidt zich in de markt van meetbedrijven door zijn flexibiliteit, snelheid en focus op data-kwaliteit. Het besef dat duurzaamheid niet langer niche is maar het nieuwe normaal wordt, is inmiddels bij veel organisaties doorgedrongen. Hoe en hoeveel je kunt besparen op energie en CO2 uitstoot begint met het verkrijgen van het juiste inzicht. Ealyze zorgt voor de juiste data om dat inzicht te verkrijgen met behulp van slimme energiemeters.

Joost Zonneveld, oprichter en algemeen directeur, blijft actief als aandeelhouder in de groep. In een toelichting zegt hij: “De kwaliteit van de meetgegevens van zowel de duurzame productie als van het energieverbruik staan aan de basis van de transitie naar een duurzaam energiesysteem. Samen met de andere bedrijven binnen de groep en met onze klanten kunnen we onze ambities voor een duurzamere wereld sneller waarmaken.”

Share Button