Goodwell Investments lanceert fonds voor Belgische durf-investeerders in inclusieve economie in Afrika

Goodwell Investments lanceert een Belgisch fonds voor investeringen in de inclusieve economie in Sub Sahara Afrika. Goodwell Impact is opgezet vanuit de wens van Belgische investeerders om durfkapitaal te verstrekken aan snelgroeiende ondernemingen in de inclusieve economie op het Afrikaanse continent. Goodwell Impact is een zogeheten feeder-fonds. Investeerders kunnen via dit fonds samen investeren in het grotere door Goodwell beheerde uMunthu fonds. Dit fonds van EUR 100 miljoen is volledig gericht op inclusieve ondernemingen in Sub Sahara Afrika. Goodwell Impact heeft de eerste toezeggingen van professionele investeerders ontvangen en is open voor investeerders vanaf EUR 250,000.

Het nieuwe fonds wil met haar investering een maximale sociale impact combineren met een marktconform financieel rendement. Economische en sociale ontwikkelingen gaan snel in Afrika. De helft van de snel groeiende bevolking is jonger dan 35 jaar en timmert hard aan de weg van vooruitgang. We zagen de laatste jaren in veel van de 54 Afrikaanse landen een stijgende lijn in economische ontwikkelingen. Toch zijn honderden miljoenen mensen nog uitgesloten van primaire producten en diensten, zoals financiële dienstverlening, energie en gezondheidszorg. De coronacrisis heeft ook in Afrika een forse impact, al is de bevolking veerkrachtig en gewend om te gaan met tegenslag. Meer dan ooit is er daarom behoefte aan investeringen in betaalbare basisproducten en -diensten van goede kwaliteit voor mensen in de laagste inkomensgroepen. Toegang tot deze basisproducten en diensten draagt bij aan een sociale en inclusieve samenleving, die het meest duurzaam gerealiseerd wordt door kapitaal en management support te investeren in lokale ondernemingen.

Goodwell Impact investeert via uMunthu al direct in 18 snel groeiende ondernemingen. Het fonds zal een totaal portfolio opbouwen van ongeveer 30 bedrijven verspreid over verschillende regio’s. De helft van het fonds wordt geïnvesteerd in (digitale) financiële dienstverlening als drijvende kracht achter een lokale, inclusieve economie en makkelijk op te schalen. De andere 50% wordt geïnvesteerd in landbouw, mobiliteit en transport, en transport, met extra aandacht voor technologische oplossingen, omdat daarmee meer mensen sneller, over grotere afstand, efficiënter bediend kunnen worden.

 

Share Button