Investering van 4 miljoen euro voor innovator PHYSEE

Bron
PHYSEE

PHYSEE, ontwikkelaar van coatings, solar- en sensortechnologie, heeft 4 miljoen euro aan groeikapitaal ontvangen in de eerste helft van hun Series A ronde. De technologie genereert zowel energie als data die het energieverbruik van gebouwen optimaliseert. Investeerders zien de bijdrage die PHYSEE levert aan de energietransitie in verschillende sectoren als kansrijk en noodzakelijk. De door PHYSEE ontwikkelde technologie genaamd SmartSkin, maakt gebouwen tot 30% energiezuiniger en tegelijkertijd significant comfortabeler voor de gebruiker. De scale-up zet dit nieuwe kapitaal in voor opschaling van de technologie, na onlangs met twee wereldwijde glasfabrikanten een salespartnership te zijn gestart.

Sinds de oprichting in 2014 ontwikkelde PHYSEE drie producten: de SmartSkin-gevel, de PAR+-coating en POWER+-coating. Vanuit de ambitie met technologie een meer duurzame, comfortabele en gezonde wereld te maken, richt PHYSEE zich op gebieden waar de impact van energietransitie het grootst is. Ferdinand Grapperhaus jr., CEO van PHYSEE: “We zwemmen al zes jaar tegen de stroom in omdat wij zien dat het anders kan én moet. Alleen merken we dat veel investeerders in Nederland disruptieve en duurzame hardware-innovaties vaak nog nieuw en eng vinden om in te investeren. En met name op zoek zijn naar een herkenbaar en makkelijk te schalen software-platform. Juist daarom zijn we onze nieuwe aandeelhouders zeer dankbaar voor het vertrouwen. Zij nemen verantwoordelijkheid en zijn zo een driver for change. Samen gaan wij het verschil maken door deze impactvolle technologie op te schalen.”

Wereldwijde carbon footprint reductie van 10% door energieopwekkende gevels

Gebouwen zijn verantwoordelijk voor 40% van het wereldwijde energieverbruik. Eind 2019 bracht PHYSEE haar SmartSkin-technologie op de markt: een innovatieve combinatie van sensoren, zonnecellen en een batterijsysteem geïntegreerd in de raamkozijnen. De technologie analyseert gegevens als temperatuur, licht en luchtkwaliteit waarmee via een zelflerend algoritme die klimaatinstallaties (zoals zonwering, verlichting, ventilatie en airconditioning) van het gebouw zelfstandig aanstuurt. Gebouwen worden hierdoor tot 30% zuiniger, en dragen bij aan het comfort, geluk en de productiviteit op de werkvloer. “We brengen 90% van onze tijd door in gebouwen en voor een duurzamere toekomst moeten we deze dan ook op hernieuwde wijze ontwikkelen én gebruiken, zowel thuis als op kantoor”, aldus Grapperhaus.

Oók een oplossing voor dreigend voedseltekort in 2050

Nu de wereldbevolking snel groeit naar zo’n 9 miljard mensen is er in 2050 twee keer zoveel voedsel nodig en is er minder land om dit op te verbouwen. Het afgelopen jaar ontdekte PHYSEE in het lab een manier om planten sneller te laten groeien met dezelfde hoeveelheid zonlicht. De door PHYSEE ontwikkelde transparante PAR+-coating zet UV-licht om in PAR-licht, waardoor gewassen 7% sneller groeien. Met de nieuwe investering test PHYSEE het komende jaar samen met de Universiteit van Wageningen hoeveel sneller gewassen, zoals tomaten, groeien op dezelfde hoeveelheid grond.

Vier miljoen voor versnellen ontwikkeling en opschaling

Bedrijven over de hele wereld moeten onder druk van de klimaatdoelstellingen én verwachtingen van gebruikers veranderen. PHYSEE speelt op deze energietransitie in en helpt met het energiezuiniger maken van gebouwen en kassen. PHYSEE verwierf in deze investeringsronde nieuw kapitaal van Timeless Investments, SHAPE Capital, DWI Grundbesitz en het European Research Fund. De komende maanden rondt PHYSEE haar volledige investeringsronde af. Daan van der Vorm, eigenaar SHAPE Capital en VORM Holding: “Wij zijn al een aantal jaar betrokken bij PHYSEE en de snelheid waarop zij hun innovatie op de wensen van de markt weten af te stemmen is voor ons indrukwekkend en doorslaggevend. Wij investeren namelijk graag in duurzame oplossingen die onze sector op zijn kop zetten. De wereld kan dergelijke spelers goed gebruiken, zeker nu de landbouw- en vastgoedsector grote behoefte aan data-gedreven oplossingen hebben. Ik ben trots dat wij als investeerder én partner bij kunnen dragen aan dit succes.” Een van de nieuwe aandeelhouders is de Duitse projectontwikkelaar DWI Grundbesitz, die PHYSEE gaat begeleiden bij het uitrollen van de SmartSkin-verkoop in Duitsland. Naar verwachting volgt verkoop in andere landen snel door samenwerkingen met de juiste partners.

De investering is onderdeel van PHYSEE’s Series A. PHYSEE is in gesprek met investeerders voor het tweede deel van de Series A.

Share Button