Goodwell lanceert nieuw EUR 50 miljoen fonds voor snelgroeiende inclusieve bedrijven op het Afrikaanse continent

Goodwell Investments heeft haar nieuwe fonds Goodwell V gelanceerd. Het nieuwe private equity fonds is gericht op inclusieve groei in Afrika. Goodwell V is opgezet vanuit de wens van private investeerders, family offices en stichtingen om kapitaal te verschaffen aan snelgroeiende kleine en middelgrote bedrijven in de inclusieve economie op het Afrikaanse continent. Goodwell investeert in bedrijven die tientallen miljoenen consumenten toegang verschaffen tot betaalbare basisproducten en diensten waar ze nu van verstoken blijven. Goodwell investeerde via eerdere fondsen al in 35 bedrijven in diverse sectoren in Afrika en India. Via haar institutionele fonds uMunthu deed Goodwell al 19 investeringen in Sub Sahara Afrika die miljoenen klanten bedienen in 34 Afrikaanse landen en die tegelijkertijd een marktconform financieel rendement realiseren voor haar investeerders.

Goodwell V gaat 35% investeren in financiële inclusie, 25% in agri-bedrijven, 15% in mobiliteit en logistiek en het overige deel in andere impactsectoren als onderwijs en gezondheidszorg. Het fonds ontwikkelt een nieuwe portefeuille van snelgroeiende en schaalbare bedrijven, maar kan ook een deel gebruiken voor vervolgfinanciering van bestaande investeringen, zoals Copia, MFS Africa, Good Nature Ago, Tomato Jos en Chicoa.

Het komende decennium liggen naar verwachting opnieuw enkele van de snelst groeiende economieën in de wereld op het Afrikaanse continent. De snelgroeiende jonge, de snelle verstedelijking en een beter ondernemingsklimaat dragen bij aan een hogere koopkracht en stijgende consumptie door huishoudens, die naar verwachting in 2030 zo’n 2,5 biljoen dollar wordt voor het totale continent.

Grootschalig investeren nodig

Een nieuwe generatie van gepassioneerde ondernemers bouwt voort op deze groei en maakt goed gebruik van technologie om met innovatieve businessmodellen sociale vraagstukken en basisbehoeftes in hun gemeenschap op te lossen. Business kansen zijn er voldoende. Maar terwijl de investeringen in Afrikaanse startups groeiden van $ 400 miljoen in 2015 tot $ 2 miljard in 2019, bereikt slechts 2% van de wereldwijde private equity-investeringen het continent. Het kapitaal dat nu in Afrika wordt geïnvesteerd bedient slechts het puntje van de ijsberg van groeipotentieel. Inclusieve groei en toegang voor  honderden miljoenen onbediende consumenten tot basisproducten en diensten vergt grootschalig investeren.

Nico Blaauw, directeur Marketing en Communicatie, managing partner Goodwell: “We zijn ervan overtuigd dat het MKB met gedreven lokale ondernemers de belangrijkste motor is voor inclusieve groei in Afrika. Voor ons loopt de weg naar inclusieve groei in Afrika daarom via het ondersteunen van die veelbelovende bedrijven. Deze vaak jonge bedrijven worden geleid door lokale ondernemers die als geen ander begrijpen hoe ze de uitdagingen in hun gemeenschap, land of zelfs het continent moeten oplossen. Onze investeringen laten een omzetgroei zien van gemiddeld 50% per jaar. Ze hebben ook tijdens de huidige pandemie laten zien bestand te zijn tegen een crisis door gewoon te doen waar ze goed in zijn: het leveren van basisproducten en diensten zoals voedsel, transport, gezondheidszorg en financiële diensten. Wij willen die ontwikkeling verder ondersteunen.”

Tayo Oviosu, oprichter en CEO van Paga: “Toen we Goodwell in 2011 ontmoetten, stonden we echt nog aan het begin, zonder een institutionele investeerder aan boord. Wij zagen de kans om elke volwassene in Nigeria financiële diensten te bieden en we zijn enorm blij dat Goodwell in 2011 die visie deelde. De eerste Goodwell investering gaf ons een vliegende start, de tweede investering in 2015 versnelde onze groei. We hebben nu ruim 17 miljoen gebruikers in Nigeria, die we bedienen via een netwerk van 35.000 agenten. En de groei gaat door. Niet alleen bij Paga, ook bij die vele andere bedrijven die wij om ons heen zien ontstaan en floreren op het continent.”

Goodwell verschafte in haar 15-jarig bestaan als impact investeerder tot dusverre ruim EUR 150 miljoen aan financiering aan 35 bedrijven in Afrika en India en behaalde naast grote sociale impact tegelijkertijd bovengemiddelde financiële resultaten.

Share Button