Good Fashion Fund tekent contract eerste project

Het Good Fashion Fund, een door Fashion for Good geïnitieerd fonds om duurzame productie te stimuleren, heeft zijn eerste deal getekend met de Indiase fabrikant Pratibha Syntex Limited. De langetermijnlening van 4,5 miljoen US dollar zal bijdragen aan de kapitaaluitgaven die Pratibha Syntex’s op de planning heeft staan: voor de vervanging van machines en voor de uitbreiding van duurzame apparatuur in hun spinning, processing en garmenting divisies. Pratibha Syntex levert textiel en kleding aan populaire kledingmerken waaronder C&A, H&M, Patagonia en Zara.

Pratibha Syntex Limited is een duurzaam georiënteerde, verticaal geïntegreerde “farm-to-fashion” textiel- en kledingproducent, opgericht in 1997 in Pithampur, India. Het bedrijf heeft meer dan 6.000 mensen in dienst en verbindt 35.000 boeren en kledingmerken uit meer dan 20 landen. Jaarlijks produceert Pratibha Syntex Limited voor hen meer dan 40 miljoen kledingstukken. Naast de productie van katoen, vezels, stoffen en kleding, is het bedrijf ook betrokken bij sociale initiatieven om meer werkgelegenheid te creëren voor vrouwen in lokale gemeenschappen.

“Dankzij de financiële steun van het Good Fashion Fund kan Pratibha Syntex investeren in een duurzame toekomst voor onze processen met positieve, aanhoudende effecten voor de hele supply chain. We zijn erg blij met de samenwerking en enthousiast om onze reis naar een positieve impact voort te zetten.” – Shreyaskar Chaudhary, Managing Director, Pratibha Syntex Limited

De investering van 4,5 miljoen USD die is toegezegd door het Good Fashion Fund zal worden gebruikt om de machines in de spinning, processing en garmenting divisies vervangen en om nieuwe apparatuur aan te schaffen voor de uitbreiding van Pratibha Syntex Limited’s activiteiten en faciliteiten. Met de nieuwe apparatuur kan het gebruik van water, energie en chemicaliën aanzienlijk worden verminderd. Zo kan Pratibha zijn duurzaamheidsagenda voor klimaatpositieve ambities realiseren en tegelijkertijd aan productie-eisen van klanten voldoen.

“Bedrijven met een visie zoals Pratibha Syntex Limited laten zien hoeveel kledingfabrikanten kunnen bereiken op het gebied van duurzaamheid. En met investeerders zoals het Good Fashion Fund kunnen deze fabrikanten groeien en experimenteren met innovaties die toewerken naar net-zero, circulaire productiepraktijken.” – Kelly Clark, Director of Finance and Capital Market Transformation, Laudes Foundation

The Good Fashion Fund is een initiatief van Fashion for Good, gelanceerd in 2019, en is een samenwerking tussen Laudes Foundation, The Mills Fabrica uit Hong Kong en het Amsterdamse FOUNT. De visie van het Good Fashion Fund is dat fabrikanten in de supply chain van kleding investeren en herinvesteren in innovaties die zowel economische groei als duurzame mode opleveren.

FOUNT biedt expertise op het gebied van investeringen en fondsbeheer in ontwikkelingslanden. De toevoeging van Fashion for Good, die ook optreedt als sub-adviseur van het fonds, is diens ongeëvenaard netwerk in de industrie, een sterke pijplijn, en toegang tot innovaties en technische kennis.

“De investering in Pratibha Syntex is een grote eerste stap voor het Good Fashion Fund. We zijn erg enthousiast over de samenwerking met Pratibha en toegewijd aan het stimuleren van positieve veranderingen in de supply chain. We kijken er dan ook naar uit om meer investeringen te doen in vooruitstrevende fabrikanten, kledingmerken en technologiebedrijven in de regio.” – Bob Assenberg, Fund Director, Good Fashion Fund

Met een target van 60 miljoen USD verstrekt het fonds langetermijnfinanciering aan kleding- en textielfabrikanten in Azië, voornamelijk in India, Bangladesh en Vietnam om impacttechnologieën te implementeren. Het fonds streeft naar het mobiliseren van het gebruik van veilige en recyclebare materialen, schone en efficiënte energie, productie in een gesloten kringloop en het creëren van betere arbeidsomstandigheden en eerlijke banen en groei, allemaal in lijn met de FIVE GOODS:Good Energy, Good Water, Good Materials, Good Lives and Good Economy.

Share Button