Lendahand verschaft ondernemers in ontwikkelingslanden nu nog eenvoudiger toegang tot financiering

Partner

Sinds 2013 leende Lendahand ruim 100 miljoen euro aan MKB’ers in landen als India, Kenia, Zuid-Afrika, Mongolië en Chili. Het investeringsplatform zag afgelopen jaar van dichtbij hoe lastig zij het hadden, maar is vastberaden om MKB’ers ook in zware tijden met groeikapitaal te ondersteunen. Om het hen nog makkelijker te maken, start Lendahand als eerste investeringsplatform in Europa met het wegnemen van wisselkoersrisico’s. Vanaf nu kunnen ondernemers in ontwikkelingslanden via Lendahand geld lenen in hun eigen valuta, terwijl Europese investeerders hun rendement in Euro’s krijgen. Het platform gaat hiervoor een samenwerking aan met de in Nederland gevestigde hedge specialist TCX.

Wisselkoersrisico

Normaliter lenen MKB-bedrijven in ontwikkelingslanden in de valuta van de buitenlandse investeerder, zoals de Euro of de Dollar. Maar deze bedrijven genereren hun inkomsten vaak in zwakke valuta uit hun eigen land. De schommelende waarde van die lokale munt is verraderlijk en kan de ondernemer in geval van devaluatie veel geld kosten. Wanneer een ondernemer buitenlandse valuta leent, en de lokale munt in waarde daalt, neemt zijn schuldenlast immers toe. Investeringsplatform Lendahand weet hier alles van. Via het platform leenden de afgelopen 10 jaar investeerders aan maar liefst 26.000 ondernemers ruim 100 miljoen euro uit. “Ondernemers in ontwikkelingslanden komen vaak moeilijk aan start- en groeikapitaal. Wij faciliteren dit met geld van Europese investeerders. Heel mooi natuurlijk, maar de wisselkoersen waarmee rekening moet worden gehouden brengen een extra risico met zich mee. Dit wringt, want het is juist onze bedoeling om ondernemers op een duurzame manier op weg te helpen. Daarom hebben we de handen ineengeslagen met hedge-specialist TCX om hier een oplossing voor te vinden,” aldus Koen The, mede-oprichter van het investeringsplatform.

Unieke samenwerking

TCX zorgt er voor dat MKB-bedrijven in opkomende economieën kunnen groeien zonder onzekerheid over een devaluerende eigen munt en oplopende schulden. Het bedrijf neemt het wisselkoersrisico van ondernemers over. Door samen te werken met TCX kunnen ondernemers in ontwikkelingslanden straks via Lendahand geld lenen in hun eigen valuta, terwijl de Europese investeerders hun rendement gewoon in Euro’s krijgen. Deze samenwerking is mede mogelijk door het Duitse ministerie BMU, dat via de Duitse ontwikkelingsbank KfW, garant staat voor verliezen die TCX zou kunnen lopen als een via Lendahand gefinancierde ondernemer failliet gaat. Ruurd Brouwer, CEO van TCX: “Juist in ontwikkelingslanden is wisselkoersrisico een ernstig belemmerde factor voor duurzame groei. TCX doet doorgaans zaken met ontwikkelingsbanken en financieringsinstellingen, maar investeringsplatforms zoals Lendahand hebben natuurlijk net zo goed met dit probleem te maken. We zijn dan ook heel verheugd dat we met Lendahand deze samenwerking hebben kunnen opzetten en zo bij te dragen aan de positieve impact van Lendahand.”

Op naar één miljard euro aan groeikapitaal voor buitenlands MKB

Lendahand streeft naar een wereld zonder armoede. Middels leningen stelt het platform ondernemers in ontwikkelingslanden in staat te groeien, werkgelegenheid te creëren en armoede te verminderen. Door het wegnemen van de wisselkoersrisico’s onderstreept het platform de ambitie om de impact van deze ondernemers – op onder meer de lokale economie en de banenmarkt – de komende jaren aanzienlijk te vergroten. Relevanter dan ooit, nu MBK-bedrijven in ontwikkelingslanden wereldwijd het hardst geraakt worden door de coronacrisis en op lokaal niveau niet op steun hoeven te rekenen. De samenwerking met TCX komt dus op het juiste moment. Lendahand wil mede met deze nieuwe manier van lenen haar netwerk intensiveren en binnen vijf jaar één miljard euro aan leningen hebben verstrekt.

Share Button