ABN AMRO Sustainable Impact Fund investeert in Lendahand

Bron
ABN AMRO

Partner

ABN AMRO Sustainable Impact Fund (AA SIF) neemt een belang in Lendahand, een innovatief crowdfundingplatform dat impact investeringen in opkomende landen mogelijk maakt voor particuliere beleggers. Lendahand heeft als missie om “armoede te bestrijden in opkomende landen door te investeren in mensen en hun bedrijven”.

Koen The, CEO van Lendahand, legt uit: “In landen als Kenia, Mexico of Indonesië zijn genoeg bevlogen ondernemers, die de handen uit de mouwen willen steken om hun leefomgeving te verbeteren. Maar door bijvoorbeeld inflatie en hoge rentes wordt ondernemen lastig gemaakt. Daar komt Lendahand om de hoek kijken. Ons doel is armoede te bestrijden door de lokale bevolking te empoweren. Dat kan dankzij de investeringen van particuliere investeerders.” Via het platform kun je al vanaf vijftig euro een lening verstrekken aan een onderneming tegen een eerlijke rente. Met haar model creëert Lendahand een manier voor beleggers om gericht sociale en duurzame impact te maken in de wereld en tegelijkertijd rendement over hun investeringen te ontvangen.”

Sinds 2013 hebben duizenden beleggers al 125 miljoen euro aan investeringen in verschillende sectoren gedaan zoals duurzame energie en landbouw en daarmee bijgedragen aan verbeterde levensomstandigheden van ruim 1 miljoen mensen. Onder andere het installeren van tienduizenden zonnepanelen maar ook door het ondersteunen van duizenden vrouwelijke ondernemers.

Crowdfunders in Frankrijk bereiken

De investering vanuit AA SIF maakt enerzijds verdere uitbreiding andere Europese landen mogelijk waardoor meer crowdfunders worden bereikt. Met Frankrijk als eerste nieuwe markt. Ook twee Franse institutionele investeerders doen daarom een investering in deze ronde. Anderzijds kan Lendahand met het nieuwe kapitaal zijn positie versterken in de doelmarkten en zo geschikte nieuwe projecten en ondernemingen vinden.

Betrokkenheid bij investeringen

AA SIF is overtuigd van de positieve impact die het platform creëert. Eric Buckens van ABN AMRO: “Lendahand loopt voorop als het gaat om het werven en inzetten van crowdfunding gelden voor duurzame- en ontwikkelingsdoeleinden in opkomende markten. De onderneming heeft een sterk track record is waar het gaat om het vinden van impactvolle projecten en is bovendien in staat te zorgen dat crowdfunders nauw betrokken worden bij hun investering. Met deze venture capital investering kan het bedrijf de volgende stap zetten.”

Lendahand verwacht dat tegen 2026 er 1 miljard euro aan leningen verstrekt is in opkomende landen via haar platform.

Share Button